Интимно

Първа менструация – как да кажа на мама?

28.11.2006г. / 16 18ч.
Вергиния Генова
Първа менструация – как да кажа на мама?

Не оставяйте детето си да стигне дотам, че да се чуди над този въпрос и да се притеснява. Защото това ще бъде стабилен индикатор, че сте изпуснали връзката си с вашето пораснало момиче. Естествено приятелките, улицата ще го образоват по въпроса много преди появата на първата менструация, но ако вие не сте се заели с просвещаването по половите въпроси доста преди този момент, бъдете сигурни, че след време ще има пропаст между вас и детето ви. И не защото то е в непредвидимата възраст на тийнейджър. А защото тънката червена нишка, вместо да ви свърже по-здраво като жени, ще ви разедини. Ако не сте направили вие първата крачка, вече всичко свързано с женствеността на вашата пораснала дъщеря ще започне да става само нейна лична зона и постепенно ще стане табу за вас. Нейните проблеми в тази област ще бъдат споделяни с приятелки, приятели, лекари, учители. Вие ще бъдете последният човек, който ще научи за радости и проблеми в тази сфера.

А може да започнете разговор по тези теми още от най-ранна възраст. Продават красиво илюстровани книжки за устройството на човешкото тяло, в които разказват за половата система на мъжете и жените, за развитието на ембрионите в утробата на майката. Всеки се е родил момче или момиче и се очаква да стане мъж или жена. Ако не се говори по тези въпроси, децата сами още от малки си правят индиректни изводи, наблюдавайки мама и татко. Затова и е доста по-трудно, когато детето се отглежда само от един родител.

Нито една майка не би искала да си причини това, нито да постави детето си в неудобна и неловка ситуация. Затова помислете от рано и подготвяйте детето си постепенно с физиологичните промени, които ще настъпват в неговото тяло. Разговаряйте за вълненията на първото влюбване и секса, споделяйте своите минали любовни трепети и неуспехи. Не когато се влюби нещастно за първи път и първата мисъл да бъде агресия или самоубийството, само защото се чувства отхвърлена, нежелана и пренебрегната. По-леко е когато знаеш, че и друг е преживял нещо също толкова драматично и го е надживял.

Така, когато вашата дъщеря се влюби за първи път, вие може да сте първият човек, на когото тя да повери тази малка тайна, не защото сте й майка, а защото първа сте й доверили тайните си в тази област. Тя вече ще ви възприема не само като майка, а като приятелка, която е минала по нейния път и от която може да разкаже или да поиска съвет.

Много тъжно е и за двете страни, когато порастването отделя децата от майките им. А порастването е неизбежно и предвидимо, не може да се оправдаваме – ами не очаквах, че детето е пораснало, не знаех, че то ще прави секс на тази възраст. Гледайки телевизия обаче и ставайки свидетели на шокови гаври и изнасилвания между деца – ние трябва да говорим, за да предпазим, а не само да се молим и стискаме палци да не се случва в нашата къща. Разбира се не може да предотвратим злините, но може да направим всичко, което е по силите ни, така че децата ни да са по-подготвени за реалния живот на големите.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
sabi ( преди 7 години )
0 rate up comment 1 rate down comment
:) ( преди 7 години )
Помощ. Идва през 50дена, за 3дни и неприлича на кръв, а на кафяво петно. Моля помогнете. На някой случвало ли се е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
keri ( преди 9 години )
0 rate up comment 1 rate down comment
toni ( преди 9 години )
chyite az sum na 11 I mnogo se pritesnqvam kogato mi diode cikula kak da kaja na mama. sushti I za sytiena molq pomognete
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
qna ( преди 9 години )
1 rate up comment 1 rate down comment
viki ( преди 9 години )
az sam na 11 a misq 4e 6e mi doide ama s mama ne si govorim kato i kazah da mi kupi knigata kakvostava s men mibeshe neudobno ta kamolisega
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Бурята ( преди 9 години )
Здравейте,моята дъщеря е на 11 и аз мисля че скоро ще и идва менструацията,с нея често си говорим за това,тъй като и учителката и е разказвала за това,вижте мили момичета не се притеснявайте да поговорите със майка си ,защото навремето и те за изживявали това,моята дъщеря е добре развита затова си мисля ,че и идва цикъла а и показва симптомите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 1 rate down comment
Лорелайн ( преди 10 години )
С майка ми сме приятелки но просто ме е срам когато ми дойде .. страх ме е защото ндп-то ми на 11 към 12 й дойде цикъла .. аз съм една година по-малка и сега ме е страх защото ще ставам на 11 след 10 дена горе-долу .. а мама опитва да вдигне тема кога според мен ще ми е първият сутиен но аз веднага правя физиономия тя се засмива и си отивам на компютъра без отговор .. често се опитва да повдигне тема ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 6 rate down comment
( преди 10 години )
3 rate up comment 1 rate down comment
white angel ( преди 11 години )
До лорка: Скъпа лорка първата менструация идва обикновено между 12-15 годишна възраст!Не се притеснявай ако при теб все още няма симптоми за наближаващ цикъл.При всички момичета е различно и сигурно скоро ще дойде и при теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време