Не оставяйте детето си да стигне дотам, че да се чуди над този въпрос и да се притеснява. Защото това ще бъде стабилен индикатор, че сте изпуснали връзката си с вашето пораснало момиче. Естествено приятелките, улицата ще го образоват по въпроса много преди появата на първата менструация, но ако вие не сте се заели с просвещаването по половите въпроси доста преди този момент, бъдете сигурни, че след време ще има пропаст между вас и детето ви. И не защото то е в непредвидимата възраст на тийнейджър. А защото тънката червена нишка, вместо да ви свърже по-здраво като жени, ще ви разедини. Ако не сте направили вие първата крачка, вече всичко свързано с женствеността на вашата пораснала дъщеря ще започне да става само нейна лична зона и постепенно ще стане табу за вас. Нейните проблеми в тази област ще бъдат споделяни с приятелки, приятели, лекари, учители. Вие ще бъдете последният човек, който ще научи за радости и проблеми в тази сфера.

А може да започнете разговор по тези теми още от най-ранна възраст. Продават красиво илюстровани книжки за устройството на човешкото тяло, в които разказват за половата система на мъжете и жените, за развитието на ембрионите в утробата на майката. Всеки се е родил момче или момиче и се очаква да стане мъж или жена. Ако не се говори по тези въпроси, децата сами още от малки си правят индиректни изводи, наблюдавайки мама и татко. Затова и е доста по-трудно, когато детето се отглежда само от един родител.

Нито една майка не би искала да си причини това, нито да постави детето си в неудобна и неловка ситуация. Затова помислете от рано и подготвяйте детето си постепенно с физиологичните промени, които ще настъпват в неговото тяло. Разговаряйте за вълненията на първото влюбване и секса, споделяйте своите минали любовни трепети и неуспехи. Не когато се влюби нещастно за първи път и първата мисъл да бъде агресия или самоубийството, само защото се чувства отхвърлена, нежелана и пренебрегната. По-леко е когато знаеш, че и друг е преживял нещо също толкова драматично и го е надживял.

Така, когато вашата дъщеря се влюби за първи път, вие може да сте първият човек, на когото тя да повери тази малка тайна, не защото сте й майка, а защото първа сте й доверили тайните си в тази област. Тя вече ще ви възприема не само като майка, а като приятелка, която е минала по нейния път и от която може да разкаже или да поиска съвет.

Много тъжно е и за двете страни, когато порастването отделя децата от майките им. А порастването е неизбежно и предвидимо, не може да се оправдаваме – ами не очаквах, че детето е пораснало, не знаех, че то ще прави секс на тази възраст. Гледайки телевизия обаче и ставайки свидетели на шокови гаври и изнасилвания между деца – ние трябва да говорим, за да предпазим, а не само да се молим и стискаме палци да не се случва в нашата къща. Разбира се не може да предотвратим злините, но може да направим всичко, което е по силите ни, така че децата ни да са по-подготвени за реалния живот на големите.