Въпрос от читател за рубриката „Какво те мъчи в любовта?“:

Въпрос: Имам приятелка от около 8 месеца, но тя ненадейно, след като замина за родния си град и се върна след дълъг престой, ми сподели, че не вижда да сме един за друг, че не съм перспективен с образованието си и сегашната работа като ел. техник на държавна работа. Тя иска стабилен мъж до нея, който да е на нейното ниво или поне близо до него. Тя учи медицина, а аз съм със средно специално. Смятам, че докато си е била у дома някой й е повлиял на мисленето.

Допреди заминаването не сме имали сериозни дрязги, скандали или някакви кофти случки, които да я накарат да иска да се разделим, дори обратното. Какво да направя, за да й покажа, че греши без да я карам насила? Смятам, че не е основателна причина това, че не съм в някоя хубава и голяма компания с хубава заплата, че да не стана нещо повече един ден. По общо съгласие поддържаме приятелски взаимоотношения, но виждам, че малко или много не е безразлична. А в същото време казва да не си правя някакви планове за в бъдеще.

Ева Кулева: Разбирам притесненията на приятелката ти и нейните близки. На нейно място бих постъпила по същия начин. Нивото на образование и професионалната реализация са сред основните критерии за избор на подходящ партньор, особено когато жена избира мъж.

Единственото нещо, което би променило решението ми, е конкретен план за твоето професионално развитие и реални действия от твоя страна за неговото реализиране на практика.

  • Как виждаш своето професионално развитие в бъдеще?
  • Какво искаш да работиш и къде?
  • Колко пари вярваш, че можеш да печелиш един ден?
  • Какво смяташ да направиш сега, за да реализираш този план на практика?

Ако отговорите ти на горните въпроси те доближат до определението „стабилен мъж, близо до нейното ниво“, можеш да споделиш с приятелката си твоя план.

Важно е обаче да искаш да се развиваш професионално не заради нея, а заради себе си. Защото външната мотивация е нетрайна. Ако не искаш със сърцето си да постигнеш нещо повече за себе си, заради себе си, едва ли ще реализираш този план.


Ева Кулева

лайф коуч и ментор

Rare Life Coaching

0889 237 207

https://rarerelationships.eu/video-blog/

А теб какво те мъчи в любовта? Задай своя въпрос към Ева Кулева тук.