Интимно

Защо емпатите се влюбват в грешните хора

Доброто им сърце им изиграва лоша шега

07.06.2019г. / 08 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Емпатите са хора, надарени със способността да усещат другите, да попиват от техните емоции, да прозират истинските им нагласи отвъд думите. Тези хора носят умението да подкрепят искрено, да съчувстват и да бъдат опора, когато някой се нуждае от тях. Ето защо много често другите злоупотребяват с тях, особено интимните им партньори. Емпатите винаги намират начин да оправдаят постъпките на близките си, да се поставят на тяхно място, да ги разберат, загърбвайки собствените си нужди.

Макар че са перфектни в разгадаването на личността и подбудите на хората в живота си, емпатите въпреки това остават във връзки, които им вредят емоционално.

15 признака, че сте свръхчувствителна личност

Защо емпатите често попадат на неподходящи партньори?

Те са попивателни гъби

На всеки допада идеята да има с кого да споделя, кой да бъде негов отдушник, на рамото на когото да изплаква всичките си болки и неволи. Затова емпатите често биват употребявани от хора, които се възползват от тяхната склонност да откликват. Те имат разбираща природа, която поглъща негативната енергия и дава позитивна.

Емпатите са свръхсъстрадателни

Те са дълбоко раздаващи се по природа. Техните големи сърца обаче им изиграват лоша шега. Приютяващото поведение на емпатите създава условия за прилепчивост от страна на партньорите им. Те се научават да се възползват от тях, което в крайна сметка ги наранява.

Свързани статии

Състрадателното сърце на емпата често го кара да подминава червените флагове във връзката, да не им обръща внимание и да оправдава поведението на партньорите си. Игнорирането на негативните черти на половинките си емпатите дължат на способността си да се поставят на мястото на другия. Хората, които имат това умение, се научават да не бързат да съдят, с което обаче ощетяват самите себе си в интимен, социален и дори професионален план.

Емпатите могат да объркат любовта с отговорност

Обикновено емпатичните личности са много лоялни. Те не се отказват така лесно от връзките си за разлика от други типове характери, които не търпят дълго, щом една връзка не е по вкуса им.

7 признака, издаващи що за личност е партньорът ви

Емпатите правят усилия в името на любовта, защото вярват в компромисите и упоритата работа в подкрепа на връзката. Тази тяхна идеалистична представа замъглява преценката им и ги кара да хвърлят усилия за партньори, които не са подходящи за тях. Дълбоко в себе си те го знаят, но продължават да се опитват в името на връзката.

Коментирай