Какво не бихме дали за това да имаме все по-страхотни и страхотни изживявания и все по-страхотен и страхотен секс. За предпочитане с все същия ни любим човек. И в навечерието на “Св. Валентин” тайничко си мечтаем за някой нов афродизиак, който да ни изстреля директно на седмото небе, за да бъде наистина специално.

Няма да сме единствените, които поглеждат към старите книги и новите секс шопове, с надежда за още по-силни изживявания. От както свят светува хората са изпробвали какво ли не за да вдигнат градуса на желанието и винаги са търсели стимуланти. Думата афродизиак идва от името на гръцката богиня на любовта Афродита, но още от много по-отдавна хората са се стремели към половата мощ. Тези, които са гледали филма Апокалипто, знаят, че желанието да си по-добър и по-добър може да те накара да проявиш чудеса от храброст. Понякога и от глупост. Магиите, спиритичните сеанси, билките и заклинанията също са намирали важно място в различните култури. В древността си е било направо модерно и задължително да се консумира всичко, което наподобява фалос с много специална и предвидима цел. Хората са смятали, че по този начин ще подобрят сексуалната си мощ. Смятало се е, че обикновените моркови, аспержите, бананите и авокадото помагат за по-голямата потентност на мъжа. Коренът от женшен по същата причина е особено тачен в Китай, Индия и Тибет. Да не забравяме и рогът от носорог, а ако опрем до митовете и легендите и рогът на еднорог. Според преданията еднорогът е митично същество, което било привличано като магнит от девиците. Стридите пък, тъй като наподобяват женски полов орган са били деликатес за дамите, които искат да изживеят върховни оргазми.

Народната медицина дава надежда и на простосмъртните за по-екзотични преживявания. Приписва вълшебни свойства на карамфила, канелата, ванилията, индийското орехче и други подправки. Като афродизиаци са използвани и познатите ни като отровни растения: лудо биле (Atropa Belladonna), татула (Datura stramonium) и бляна (Hyoscyamus niger). Те са се втривали локално в областта на лигавиците и по този начин се е увеличавала продължителността на половия акт. Подобен е ефектът и при препарати, които съдържат кокаин.

Някои от споменатите растения са намерили своето място и в съвременните афродизиаци. Гинко Билобата действа стимулиращо и на двата пола.

Погрешно се смята, че алкохолът, марихуаната, МДМА (екстази) са афродизиаци. Тяхната функция е само да повдигнат настроението и оттам да предизвикат търсенето на сексуален контакт. Но когато се прекалява с тях, те могат да имат точно противоположно на желаното действие. А ако използващият ги не е сексуално потентен, няма да му помогнат за големи подвизи в леглото.

Всички посветени в тайнството на сексуалните удоволствия ще ви препоръчат “испанската муха”, но това съвсем не е безобиден афродизиак. Може би малко хора знаят, че това всъщност са изсушени части от определен вид бръмбари и в миналото са се използвали за премахване на брадавици. Действието му предизвиква парене в областта на гениталиите и стимулира кръвоснабдяването. Но при неправилно използване могат да се получат изгаряния и инфекции.

Според специалистите голяма част от набедените за афродизиаци вещества всъщност влияят само на психиката. Карат хората да се почувстват по-специално, да се отпуснат и от там да се освободят от задръжките на ежедневието.

Други наистина имат влияние върху притока на кръв в гениталиите и втвърдяването на мъжкия полов орган, но все още не са правени сериозни изследвания в тази насока.

Какъв афродизиак ще използваме ние зависи от нас самите. Пред нас са всякакви съвременни изкушения, плод на сексуалната революция в световен мащаб. Можем да посетим аптеките, секс шоповете, да се доверим на магнетичните свойства на шоколада и сметаната, на сантименталната вечна стойност на розите. Или пък да заложим на нещо нетрадиционно, което няма да намерим в магазините – ударна доза любов.