Интимно

Поставете си общи цели и израствайте заедно – топ съвети за двойки

Намалете екранното време

21.05.2023г. / 06 59ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Свикнали сме често пъти да казваме, че когато става въпрос за взаимоотношения само любовта не е достатъчна. За да бъде една връзка успешна, тя трябва да се крепи на уважение, доверие и общи интереси. За да успеете да съхраните чувствата между вас, вие трябва да си поставяте цели и да израствате заедно. Ето и няколко ценни съвета как да направите това:

Превърнете караницата в нещо градивно

Със сигурност във всяка връзка има караници, но се опитайте да ги превърнете в нещо позитивно. Споделете как се чувствате, какво изпитвате и защо. Можете да кажете например: „Когато забравиш да ми пишеш, че ще закъснееш след работа, това ме кара да мисля, че не те е грижа за мен“. Опитайте се да промените начина, по който се изразявате и да споделите на партньора си как поведението му ви кара да се чувствате, вместо просто да му казвате какво трябва да прави (или да не прави).

Избирайте да обичате партньора си всеки ден

Според психотерапевта Дженифър Силвършейн най-добрият съвет, който може да се даде на двойките е: „Всеки ден се събуждайте и решете, че ще чувствате любов към партньора си“. Според нея любовта е активен ежедневен избор, а контролът върху това как се чувствате е изцяло във ваши ръце. Ако започнете деня си в лошо настроение и обръщате внимание на всеки недостатък на любимия, много трудно ще усетите свързаност и любов през останалата част от деня. Чувството на обич задава тон за настроението ви през целия ден.

Разберете кои проблеми се повтарят отново и отново

Ако си мислите, че само във вашата връзка има такива – грешите. Всяка двойка има проблеми, които сякаш винаги се появяват – било то натоварен работен график или пък харченето на големи суми пари. Какъвто и да е вашият случай, опитайте се да разберете какъв е коренът на проблема. Иначе рискувате да попаднете в омагьосан кръг.

Усилията които полагате са важни

Със сигурност да сте съвместими с човека, когото сте избрали за спътник в живота е нещо много важно. Далеч по-важни обаче могат да се окажат усилията, които полагате за вашите взаимоотношения. Когато се опитвате да се разбирате, да общувате и да задоволявате нуждите си, вие си осигурявате правилното функциониране на връзката ви.

Не спирайте да учите

Можете да мислите за връзката като за всяко едно друго начинание. Ако искате да се развивате и да вървите напред, не бива да спирате да се учите. Не се колебайте да потърсите помощ от специалист, в моменти, в които изпитвате затруднение. Помислете за консултант за двойки или пък психотерапевт – ако искате да спасите връзката си, не бива да се срамувате да признаете, че нещо не е наред.

Намалете екранното време

Социалните медии и интернет понякога могат да се окажат препятствие за вашите взаимоотношения, тъй като те заемат огромна част от времето на всеки един от нас. Това, че вие и партньорът ви сте заедно в една стая, невинаги означава, че прекарвате качествено времето си. Според специалиста по взаимоотношения Бони Уинстън: „Не поглеждайте телефоните си, когато сте заедно навън, а вкъщи дори ги дръжте изключени. Можете дори да си вземете 24-часова почивка, като през това време играете настолни игри или пък готвите заедно“.

Не забравяйте себе си

Уверете се, че не губите себе си, когато сте във връзка. Продължавайте да поддържате интересите си, както и да се срещате с приятели и да правите нещата, които харесвате преди взаимоотношенията ви с партньора да станат сериозни. Според проучвания, успешната връзка се свързва не със зависимост, а с независимост.

Показвайте благодарността си

Не пропускайте случай да кажете на човека до вас „Благодаря“, дори когато става дума за неща, които партньорът ви трябва да прави – като например да сготви, да измие колата или нещо друго. Показването на благодарност със сигурност ще го накара да се чувства добре и да разбере, че той е важен за вас.

Коментирай