Здравейте! Реших да участвам в конкурса „Готвим бързо и вкусно“ с една рецепта, която приготвям когато почти нямам време за готвене, а ни се хапва нещо топло и вкусно. Тя спада към онези рецепти, които с усмивка наричаме „изпразни хладилник“. Аз мисля, че за да се приготви едно ястие за много кратко време, преди това трябва да отделим време за набавяне на необходимите продукти. В случая могат да се използват консерви, замразени храни и полуфабрикати.

Продукти за 2 порции:
сирене – 200 г
яйца – 2 бр.
домати – 2 бр.
пиперки печени – 2 бр.
гъби – 5-6 средно големи
царевица замразена – 1 к. ч.
лук – 2 средно големи главички
зехтин – 4 с. л.
чер пипер

Приготвяне:
Вътрешността на гювечетата се намазва с по една с. л. зехтин, след което се редят продуктите – домати нарязани на шайби (може и от консерва), натрошено сирене, пиперки, гъби, лукът нарязан на ситно, царевицата, отново сирене. В средата на гювечето се прави малка вдлъбнатина, в която се счупва яйцето, полива се с 1 с. л. зехтин и се поръсва с чер пипер. Гювечето се покрива с капак и се поставя в предварително загрята фурна. Пече се 15 минути на 250 градуса след което капакът на гювечето се маха и се пече още 5 минути.

* * *

Кайма в гювече
Пиле в гювече
Джулбастия в тестено гювече