Меню
Зелено

Доматът – любимият ни летен зеленчук

23.07.2012г. / 13 05ч.
Вергиния Генова
Доматът – любимият ни летен зеленчук

Кой не обича истински летни, ароматни домати?

Салата със зехтин или просто домати със сирене. Доматът е желано ястие и за бедни и за богати. Произхожда от Южна Америка. Официалното му име е (Solanum lycopersicum, Solanaceae). Името домат идва от „томалт“, както го наричали ацтеките, когато се опитвали да го продадат на испанските търговци. Така за първи път на Стария континент се появява червеното изкушение, наричано още „златната ябълка“. В началото макар и красиво, много хора се страхували от това растение, защото смятали, че може да е отровно като кучешкото грозде. Първите домати, които били пренесени били със съвсем дребни, червени плодчета.

Малко по малко доматите започнали да се отглеждат като ядливо растение и да навлизат в кулинарията. Започнала селекцията в положителна посока и се получили различни разновидности – розови домати, сърцевидни домати, с по-дебела кожа, с по-тънка кожа, различни форми и големини.
Негативните в последни години всички ги знаем – вкус на пластмаса, изглеждат като направени от пластмаса, а вътре са с жълтозелени ивици пластмаса. Нищо общо с вкусния градински домат!

Истинските домати са полезни, съдържат витамин C, витамин B9, провитамин A, богати са на антиоксиданти. Не са високо калорични. Нищо лошо не може да се каже за качествените, не отровени с пестициди и други вредни торове и химикали домати. Единствено трябва да внимават хората, които имат алергии към доматите или пък стомашни проблеми.

Доматът е храстовидно растение. У нас се отглежда като едногодишно. Във всеки двор на село има поне по няколко корена домати. В зависимост от грижите, които полагате можете да имате домати от юни до октомври. Разбира се зависи и от надморската височина и климата. Но предприемчивите са си направили оранжерии, къде по-модерни, къде импровизирани с найлони или стари прозорци и пак отглеждат хубави домати.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай