Маята се разтваря в топличката вода. Брашното се пресява в купа, прави се кладенче и в него се изсипва сместа с маята, захарта, солта и яйцата. От всички продукти се омесва меко тесто, което се разделя на малки топчета. Топчетата се намазват с олио и се нареждат в намаслена тава. По желание между топчетата може да се натроши сирене. Оставете малко разстояние между топчетата, те ще втасват.
Оставете милинките да втасат около 1 час в топло помещение.
Фурната се загрява до 190 градуса. През това време маслото се разтопява, в него се прибавя сол и 2 с. л. брашно. С тази заливка се намазват милинките с помощта на четка. Пекат се докато отгоре милинките се зачервят. Сливенските милинки се поръсват с пудра захар. Аз асоциирам милинките като солен хляб и пудрата захар върху тях не ми допада, но опитайте – на вас може да ви хареса!
Автор на рецептата е Виолета Шейтанова (www.merudia.bg).
Опитайте още: