Меню

Тарт с ягоди и шамфъстък

8 юни 2020 | 06:14 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
75 г масло, размекнато 
35 г пудра захар
1 яйце
2 чаени лъжици паста от шамфъстък 
15 г счукани бадеми 
125 г брашно
За пълнежа:
50 г масло, размекнато
50 г пудра захар
1 яйце
2 чаени лъжици паста от шамфъстък 
50 г счукани бадеми 
Сладко от ягоди 
250 г пресни цели ягоди
Ментови листенца за декорация 
Счукан шамфъстък за декорация
180 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

В купа разбийте маслото с пудра захарта до получаване на гладка смес. Добавете яйцето и разбийте отново. Прибавете пастата от шамфъстък и бадемите. Разбийте с миксера отново до гладка смес. Постепенно добавете и брашното, като разбърквате до пълното разтваряне на брашното. Покрийте купата с опаковъчно фолио и приберете в хладилник за 2 часа.

Извадете тестото от хладилника. Намажете с мазнина и поръсете с малко брашно форма за тарт или пай. Поръсете и плота с малко брашно. Върху него извадете тестото. Прехвърлете го във формата. Притиснете с пръсти по стените на формата. Върнете тестото заедно с тавата в хладилника за 20 минути. Загрейте фурната на 180 градуса.

Междувременно в голяма купа разбийте маслото за продуктите за пълнежа – маслото и пудра захарта до пухкава смес. Добавете яйцето и отново разбийте. Добавете пастата от шамфъстък и бадемите. Разбийте до гладка хомогенна смес.

Разпръснете пълнежа в охладеното тесто и пъхнете във фурната за 30 минути. Важно е тестото да не покафенее съвсем, а да остане леко златисто. Извадете и го оставете да изстине. След като изстине до стайна температура, извадете от формата. Добавете сладкото от ягодите, като го разпределите равномерно. Отгоре гарнирайте с пресните ягоди и мента и сервирайте.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай