Сложете брашното в голяма купа. Добавете маята и разбъркайте. Добавете солта и 4 лъжици зехтин. Прибавете и водата. Разбъркайте с дървена лъжица, докато се получи лепкава смес. Не използвайте метална лъжица, защото така се нарушава действието на маята. За предпочитане е да използвате дървена лъжица. 

Покрийте сместа с найлоново фолио и оставете на стайна температура за през нощта или за 12 до 14 часа. 

Прехвърлете тестото върху работна повърхност. Намажете ръцете си с малко зехтин. Притиснете тестото с ръце няколко пъти, след това го разстелете с пръсти, прегънете го, притиснете и отново разстелете. Прехвърлете го в намазана с мазнина тава. Покрийте с фолио и оставете за един час да втаса, докато удвои размера си. 

Извадете тестото от тавата. Прегънете го веднъж от едната страна, след това откъм другата, така че да развиете глутеновата му структура. Поставете тестото в намазнена тава за печене. Поръсете с малко зехтин, розмарина и морската сол. Печете в загрята на 220 градуса фурна до златисто. 

Снимка: istock 

Опитайте още:

5 страхотни рецепти за фокача