Меню

Кекс Кастела с какао

10 юни 2023 | 05:31 | Михаела Лазарова
5 от 3 гласа
Добави в любими
80 г брашно 
20 г натурално какао на прах
6 средно големи яйца
120 мл прясно мляко
65 мл слънчогледово олио
120 г захар
80 мин

  • Порции: 8-10

Продукти
Приготвяне

Отделете белтъците от жълтъците и комбинирайте жълтъците със захарта, пресятото брашно и какаото на прах, което също може да пресеете, за да няма бучици. Млякото се загрява и щом започне да завира се маха от котлона и към него се добавя олиото. След това тази комбинация се изсипва в жълтъчната смес и се разбърква добре, за да се получи гладко, плътно и лъскаво тесто.

В отделна купа разбийте белтъците, докато се образуват твърди връхчета и внимателно ги добавете (малко по малко) към основното тесто, ползвайки шпатула. Разбъркайте тестото с помощта на шпатула, отдолу нагоре.

Изсипете тестото в предварително застлана тава с хартия за печене. Тавата за кекса се слага в по-голяма тава, в която се сипва топла вода, както когато правите крем карамел. Печете в предварително загрята фурна на 150 градуса за 60 минути. След това извадете тавата с кекса внимателно и я оставете да се охлади добре, преди да сервирате.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай