От много години правя козунаци за Великден на моето семейство. Щастлива съм, че от няколко години в приготвянето се включва и моята дъщеря. Рецептата имам от моята майка, която за жалост вече не е между живите. Желая на читателите и целия екип и на вашите семейства много здраве, късмет и нека ви има десетки години напред, за да ни радвате с интересни четива! Ето и моята рецепта:

Брашното и всички продукти трябва да са оставени на топло. Разтваряме маята с 1ч. ч. топло мляко,3суп. л. захар и малко брашно да стане с гъстотата на палачинково тесто. Слагаме на топло да втаса. През това време разбиваме яйцата със захарта, като оставяме за поръсване на козунаците, а от яйцата – 1 жълтък за намазване. В пресятото два пъти брашно правим кладенче и сипваме втасалата мая, прибавяме яйцата и захарта. Започваме измесването, като постоянно топим ръцете си в олиото. Месим докато по тестото се образуват мехурчета. В стаята, в която месим трябва да е топло. 

Тестото разделям на топки с размери съобразени с размерите на съдовете, в които ще се пекат козунаците. Всяка топка разделям на три въженца. Във всяко въженце правя по дължина улей, в който поръсвам нарязания на кубчета локум, начупени орехи, канела, стафиди. Загръщам улея от двете страни и правя плитка от трите въженца. Плитката поставям в намазана с олио форма за печене. Оставям на топло да втаса.
След това намазвам с жълтък и поръсвам със захар и сусам. Печем козунака 40мин. при температура 200 градуса. Ако започне да прегаря, покриваме с фолио.
Добър апетит!
Снимките са от миналогодишния ми козунак.

* * *

Домашен козунак
Вкусни, дъхави козунаци
Най-добрите готварски рецепти за Великден
Обикновен козунак
Великденски хляб с великденски яйца