Бабите ни са правили добре, като са си организирали живота според сезоните. Ние все имаме по-важни неща и затова все пропускаме кога зрее това или онова и после си го купуваме стерилизирано от магазина.

Ако сте си направили ликьор от зелени орехи сте видели, че цветът му е направо убийствен. Според мен може да се боядисват яйца за Великден в такава зелена отвара. И ако цветът ви е притеснил, вкусът със сигурност не е. Но за по-големите естети ще предложа невероятна вишновка вече с перфектен наситено червен цвят.

Тези вълшебни отвари се правят в стъкленици. Така че ви е необходим един голям стъклен буркан от три литра или ако нямате – няколко по-малки. Напълвате го с измитите и обезкостилкостени вишни, въпреки че в случая не е задължително.

Редите ред вишни, малко захар и така догоре. След което сипвате ракията, за да напълните буркана.

След което знаете правилото за 40-те дни. Оставяте буркана за 40 дни на тъмно и хладно място като от време на време разклащате. Ако забравите, не е болка за умиране, но е добре да си нагласите алармата да ви подсети, че то едно ли е да помните. На кой кога му приключват 40-те дни.

След като минат тези дни, прецеждате през марля и добавяте рома.

И ако сте обезкостилкостили вишните си ги запазвате за декорация на сладкиши или за пияни вишни. Ако не сте, подарявате ги на някого, на когото му мислите злото и се надявате да си счупи някой зъб. Шегичка де, ама тези, които черпят с пияни вишни никога не предупреждават и все си мисля, че нарочно го правят. А има нещастници, които наистина са си чупили зъб с подобни бонбони.

Ликьорите се водят типично женски питиета – сладки и плодови, но омайват неизбежно, точно като женската красота.