За дома

Чиста баня за добро здраве

18.06.2012г. / 13 52ч.
Аз жената
Чиста баня за добро здраве

Банята е помещението в дома, в което започва и свършва денят на всеки човек и всяко семейство. Банята се е превърнала в интегрирана част от жизненото ни пространство, където намираме необходимите условия и се отдаваме на разнообразни дейности: сутрешен тоалет, миене на зъби, душ, миене на ръце, измиване на различни принадлежности и предмети, включително обувки, велосипеди и детски кънки, детската вана, водни игри с децата, пране, вечерната вана – самостоятелна или с интимния партньор...

Грижата за нашата хигиена в банята трябва да върви ръка за ръка с грижата за хигиената на самата баня – сама по себе си банята е място, наситено с нездравословни бактерии, които могат да ни навредят дори повече, отколкото ако изобщо не влизаме там, а когато санитарното оборудване не се поддържа чисто и изправно, това се отразява и на качеството му на работа.

Извършването на няколко лесни действия по поддръжката на санитарното оборудване в банята обаче могат да ни спестят много главоболия и пари. Ето и нашите препоръки:

За продуктите от санитарна керамика

Почистването на керамичните продукти става с топъл разтвор на сапун или друг почистващ препарат с меко действие. Могат да бъдат използвани и разтвори на дезинфектанти с ниска концентрация. Редовното почистване след употреба предотвратява отлаганията от варовик в районите с по-твърда вода, както и натрупването на нечистотии и образуване на петна. За премахване на упоритите замърсявания могат да бъдат използвани меки почистващи прахове.

При почистване на тоалетни чинии използвайте мека четка, избягвайте контакта на метални частици с глазираната повърхност. Винаги почиствайте под ръба на тоалетната чиния. Изплакнете обилно с вода, за да отстраните останките от почистващия препарат.

За акрилни вани и душ кабини

Когато се пълни ваната, е препоръчително първо да се налее малко студена вода и след това гореща. Солите за вана се добавят по време на пълненето на ваната, за да се разтворят по-добре. Ваната трябва да бъде почистена веднага след употреба със сапунен разтвор или мек детергент и подсушена с мека кърпа. Редовното почистване ще предотврати неразтворимите варовикови и други отлагания.

Малки драскотини върху повърхността на акрилните вани могат да бъдат заличени с помощта на мек абразив (фина водна шкурка), след което повърхността се полира.

За продукти с хромирани повърхности

Тези продукти се почистват редовно с мека кърпа и сапунен разтвор или мек почистващ препарат.
Изплакват се, подсушават се и се полират с мека кърпа. В никакъв случай не трябва да се използват абразивни или излющващи прахове, почистващи вещества, съдържащи алкохолни или амониеви радикали, солна, сярна, азотна или фосфорна киселина, както и дезинфектанти.

В случай, че се появи капане от чучура на смесителя, в следствие на повреда, отстранете я своевременно. Така ще избегнете излишния разход на вода, както и образуването на петна.

Тоалетни седалки

Почистват се с топъл сапунен разтвор. Може да се добави и малко количество дезинфектант. Изплакват се и се подсушават. Важно е да се избягва контактът между тоалетните седалки и препарати за почистване на тоалетни чинии съдържащи киселини или избелващи съставки. Винаги вдигайте тоалетната седалка, когато почиствате тоалетната чиния.

Внимателно почиствайте металните крепежни елементи, за да предотвратите корозията им.

Качествен контрол

За да сте сигурни в безопасността и грижата за здравето при ползването на санитарното оборудване за баня, се уверете, че продуктите, които сте избрали, притежават характеристики като:

  • Високо качество на материалите и безопасност за здравето при употреба – вече има иновативни смесители без съдържание на олово и никел, което подобрява качеството на питейната вода.
  • Трайно и естетическо покритие от никел, хром и пластмаса.
  • Добра обтекаемост на повърхностите и идеална гладкост на повърхностите на керамичните продукти, както и дали имат опцията за изолация против конденз.
  • Сред последните иновации е керамичният затварящ механизъм с CLICK система, който предоставя усъвършенствана функция за контрол на температурата на топлата вода, водоспестяваща функция и увеличена работна зона на ръкохватката от 120°, като улеснява контрола на температурата в зоната на комфорт (34°C-42°C).

До 31 август 2012 можете да обновите вашата баня с промоцията на Vidima за продукти, които отговарят на изискванията за сигурност и безопасност на ползване. Комплектът от смесител за умивалник, смесител за вана/душ и душов комплект освен, че ще спести от вашите пари, ще пести до 50% от водата за години напред. Повече за промоцията можете да прочетете тук и ако имате въпроси, свързани с ремонта и оборудването на банята, можете да ги задавате във FB страницата „Помощ! Ремонтирам банята".

Коментирай