За дома

Да боядисаме великденските яйца... без бои

Ето кои натурални продукти ще ги оцветят перфектно

14.04.2020г. / 08 30ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Лесно е да се досетим, че боите, които днес можем да си купим във всеки хранителен магазин, предназначени за кулинарна употреба не са съществували преди години. Ако искате да се пренесете назад във времето и да си създадете различни емоции около Великден, ви предлагаме няколко нестандартни похвата и напълно натурални оцветители за боядисването на великденските яйца.

Започваме с уговорката, че трябва да жертвате малко повече време, отколкото обикновено ви отнема тази процедура. Ще се убедите, че си струва, особено ако обичате експериментите и изненадите...

7 начина да боядисаме яйцата за Великден

Измийте добре яйцата, които е препоръчително да са бели, за да се получат по-ярки цветовете при боядисването. Докато те се подсушават върху мека кърпа се заемаме с подготовката на боите.

Тъй като е добре да имаме повече червени яйца ще ви предложим най-много продукти, които оцветяват в червено. Това са: червен пипер (3 супени лъжици в около 300 г вода), червено вино (количество, което да покрие яйцата), сок от червено цвекло (1 ч. ч. + 1/2 ч. ч. вода).

Свързани статии

Наредете яйцата на един ред в малка тенджерка. Покрийте ги с течността (сока от цвекло, виното или вода с разтворения в нея пипер), добавете 1 супена лъжица оцет и варете на умерена температура около 15 минути. След като свалите тенджерата от котлона можете да оставите яйцата в нея докато течността изстине или докато получите желания цвят. Както се досещате, колкото по-дълго са потопени яйцата в боята, толкова по-наситен ще е цветът им. Нататък процедурата е като стандартната. Подсушават се и леко се избърсват с натопено в олио памуче. Яйцата се съхраняват непременно в хладилника.

А как ще получим други цветове? Яркожълт цвят ще постигнете с 3-4 супени лъжици куркума, разтворена във водата за яйцата. Нашите прабаби пък са използвали за целта обелките на жълтия кромид лук. Външните листа на 4-5 глави лук ще са ви достатъчни за малка тенджерка (15 см. дъно).

Зеленият цвят ще получите с помощта на 2 купи ситно нарязани спаначени листа, а две купички боровинки, сварени заедно с яйцата ще ги оцветят в нежен лилав цвят.

Като имате предвид, че силната отвара от кафе ще даде наситен кафяв цвят, червеният гроздов сок – сиво-син, а червеното зеле (няколко нарязани на ситно листа + 300 г вода, като след сваряването яйцата остават във водата няколко часа) – син цвят, можете да се забавлявате доста дълго време за постигане на пълната палитра от цветове. А колкото повече от оцветяващия продукт сложите при варенето на яйцата, толкова по-наситени цветове ще радват вас и особено децата ви по празниците.

Приятно експериментиране и забавление!

Коментирай