За дома

Цветни идеи с копчета

Какво правите със старите копчета?

09.10.2013г. / 16 40ч.
Вергиния Генова
Цветни идеи с копчета

Струва ми се, че днешните жени нямат такива богати колекции от копчета, като едновремешните. Сега всички купуваме основно конфекция, а едно време са си разменяли кройки, купували са си платове и са си шили какво ли не. И съответно са си купували много копчета – за тази ризка, за онази рокля…

Понякога са купували и копчета, преди да имат балтон. Когато някоя дреха е била стара и ненужна са отрязвали копчетата, за да могат да ги използват още веднъж. И накрая са се събирали впечатляващи колекции от разноцветни копчета, които са се предавали дори по наследство.

И аз намерих една такава кутия пълна с копчета. Реших, че е грехота да се изхвърлят на боклука – това е цял един свят от спомени. Всяко копче е било докосвано с любов, представяйки си как ще затанцува в някоя прекрасна рокля… и може и да е танцувало, да е било свидетелство на смях, на сълзи... копчетата помнят всевъзможни истории. И дори да не вярвате, че е така – като ги гледате едни такива пъстри и недокоснати от времето, сърце не ви дава да ги изхвърлите.

Свързани статии

Какво да ги правим?

Няколко семпли идеи за старите копчета:

Едно копче винаги е сериозен повод да се научите да шиете. Може би точно от това копче започва шеметната ви кариера в света на модата!

Много копчета могат да ви направят приложник – да направите картина от копчета.

Малко копчета – От тях може да направите всевъзможни картички. Трябва ви само картон, лепило и маркер. В зависимост от идеите ви и въображението ви, копчетата могат да се превърнат в букет балони, в цветя, в камиончета, животни, в прозорчета на къщи... във всичко. За половин час може да измайсторите всевъзможни картички за всякакви поводи и да се забавлявате заедно с децата.

Чанти – ако сте любители на ръчно правените неща – може да си украсите блузи, чанти, рокли – наистина ще е много арт и много уникално.

Бижута от копчета – отделям ги от другите ръчно правени неща, защото винаги на бижутата трябва да се оставя много място. Тук наистина може да се развихрите и да направите невероятни неща.

Елхички за Коледа – дали ще са залепени върху картон, или пришити върху плат – вие решавате. Може да облепите и стиропорени конуси, така че да направите и триизмерна елхичка от копчета.

Вази, рамки за картини… – всичко може да облепите в копчета.

Вижте няколко идеи как да използвате излишните копчета нагледно.

Коментирай