Няма човек, който да не си е задавал въпроса как да намали сметките си за отопление през зимата и за охлаждане през лятото. Един от начините е чрез поставянето на допълнителна топлоизолация. Ако живеете обаче в сграда паметник на културата, на която не трябва да се променя фасадата или не можете да постигнете съгласие със съседите си каква външна изолация да поставите, остава вариантът да използвате вътрешна изолация.

Няколко са факторите, на които трябва да се обърне внимание при избора на подходяща вътрешна изолация. На първо място тя трябва да бъде „дишаща“, т. е. паропропусклива и да отвежда излишната влага навън. Това допринася за създаването на здравословен микроклимат в помещенията и не позволява развитието на вредни организми. Не по-малко важно е изолационната система да бъде негорима, за да не застрашава живота и здравето на хората.

На тези изисквания изцяло отговаря минералната топлоизолационна система Multipor. Плочите се произвеждат от екологично чисти суровини, паропропускливи са и не горят. Създадени са в Германия преди 17 години и от тогава до сега с тях са изолирани повече от 4 млн. кв. м. стени и тавани на еднофамилни къщи, жилищни блокове, училища, детски градини и др.

За да се убедим на практика, а не само в лабораторни условия в качествата на топлоизолационната система Multipor и най-вече в свойството „паропропускливост“, беше извършен следният опит – вътрешната изолация, поставена преди 15 години в жилищна сграда в гр. Финстервалде, Германия беше отворена пред камерите. Пълният филм можете да видите тук.

Това е бил първият голям проект, при който са били използвани минералните топлоизолационни плочи Multipor. Четирите жилищни блока в гр. Финстервалде, построени в края на 20-те години на XX век, са били санирани през 1998 г. без живущите да напускат апартаментите си. Тъй като това са сгради паметници на културата, не е било възможно да се направи външна изолация на стените от клинкерни тухли. Решението е било да се използва вътрешна изолация с плочите Multipor, които току-що са били пуснати на пазара. Тъй като дотогава е имало съвсем ограничен практически опит за такъв вид саниране с цел енергийна ефективност, живущите са били скептично настроени и са се притеснявали от евентуална влага по стените, мухъл и може би неприятен или дори нездравословен климат в домовете си.

Изборът на Multipor за вътрешна изолация е направен по две причини:

1. Multipor е представител на една нова група топлоизолационни материали, наречени „капилярноактивни“. Материалите, притежаващи това свойство, успяват много по-добре да преразпределят влагата от въздуха, така че да се избегнат зони в стената, където водата е в течно състояние вследствие на конденз. Така Multipor дава нов смисъл на понятието „дишане“ на стените, като спомага за по-лесното поемане на излишната влага в помещенията и по-лесното и отдаване обратно, в случаите когато въздухът там е по-сух.

2. Благодарение на тези свойства монтирането на минералните топлоизолационни плочи става изключително просто, тъй като вече не е необходима пароизолация, както при използването на минерална вата за вътрешна изолация. Multipor се залепва със специално разработения лек разтвор за Multipor, без да е нужно дюбелиране. Крайното покритие може да бъде изпълнено чрез измазване с лекия разтвор за Multipor или както е прието за конкретния обект с директно залепени гипсфазерни плоскости.

През първите четири години след полагането на изолацията, учени от Бранденбургския технически университет в Котбус са направили измервания, за да оценят ефекта от изолацията и нивата на влага в зидарията. Изследователите обаче е трябвало да чакат малко по-дълго за пълни и надеждни резултати.

В продължение на много години, всичките 24 апартамента са били обитаеми, така че не е имало възможност например по време на евентуални ремонти да се надникне зад гипсовата шпакловка или гипсофазерните плоскости, които са положени като част от вътрешните изолационни работи. В крайна сметка, това е добър знак според Франк Джорджи от отдел „Приложна техника Multipor, който работи по проекта от 2008 г.: „Фактът, че никой от живущите още не се е изнесъл доказва, че изолацията има роля в ежедневието.“ Дългоочакваната възможност най-после се е появила, когато един от апартаментите е бил освободен и това дало възможност изолацията да се отвори и да се оцени състоянието на 15-годишните минерални топлоизолационни плочи.

МОМЕНТЪТ НА ИСТИНАТА:

„Аз бях сигурен, че няма да има никакви неприятни изненади“, спомня си г-н Джорджи момента, когато изолацията е била отворена и е можело да се види. „Някои от наблюдателите обаче бяха доста напрегнати. Нищо чудно, тъй като никой доставчик досега не е имал смелостта да отвори след толкова дълго време вътрешната изолация.“ В действителност е нямало абсолютно никаква повреда, която да се припише на изолацията. „Всички важни детайли като дървената дограма, ел. контактите, вътрешните дървени части и дървените подови настилки бяха напълно здрави.“ А това доказва единствено ефективността и структурната функционалност на вътрешната изолация с топлоизолационните плочи Multipor. „Нашите плочи съвсем реално поглъщат голяма част от влагата и действат като междинен буфер“, посочва Франк Джорджи. Взетите проби от изолационните плочи и от напречния разрез на стената са анализирани и в Института за строителна климатология към Дрезденския технически университет, за да се получи допълнителна информация и да се изработи окончателният доклад. Откритите площи във въпросния апартамент са отново възстановени с Multipor, точно както преди 15 години. Единствената разлика е, че бъдещите обитатели няма да се тревожат вече за надеждността и качествата на изолацията. Всички предишни съмнения вече са изцяло отстранени.