За дома

Алтернативни употреби на ванилията

За какво да я използвате в домакинството и бита?

10.07.2015г. / 16 37ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Падате ли си по екологичния подход в домакинството и семейството? Ако отговорът е „да“, тогава ще ви допаднат няколкото идеи, които ще ви предложим.

Натуралните продукти, които използваме в бита, често имат много повече приложения, от основното, за което са предназначени. Такъв е случаят и със сладкарската ванилия.

За какво можете да използвате екстракт от ванилия?

За освежаване на хладилника

Имате ли проблем с лошата миризма в хладилника си? Търкате с препарати и нищо не помага – зловонието на риба, лук и вкисната храна продължава да си стои?

Тогава решението е ванилия! Избършете вътрешността на хладилника с течен екстракт от ванилия. Смесете няколко мускалчета ванилия в 1 л чиста хладка вода и избършете всички стени на хладилника.

Ще се уверите колко дълго време ще остане приятният мирис, който ще ви лъха всеки път, когато отворите хладилника.

Домашен екстракт

Можете да си приготвите домашен екстракт от ванилия, ако купешкият ви се струва прекалено скъп. 

Започнете с отделянето на пресните зърна ванилия от шушулката. Потопете ги в концентриран алкохол в буркан с плътно затварящ се буркан. Разклатете и оставете на сух, хладно и тъмно място. 
Добре е да отлежат няколко седмици за най-добър резултат. Отсипвайте по 1-2 чаени лъжички от екстракта всеки път, когато ви потрябва есенция за ястията или сладкишите ви.

За обезмирисяване на микровълновата

В микровълновата печка, както и в хладилника, се натрупват много миризми. Понякога дори повече от която и да е друга част на кухнята. Изсипете малко екстракт от ванилия в малка купа. Сложете я в микровълновата и пуснете да се загрее за една минута.

Сега е по-добре, нали?

За неутрализиране на миризма от прясна боя

За много хора миризмата на прясна боя е задушлива. Затова смесете 1 супена лъжица екстракт от ванилия в боята, разбъркайте добре и боядисайте! Къщата ви няма да мирише така непоносимо!

Срещу глад

Ванилията има свойството да притъпява глада. Това се дължи на факта, че ароматът на ванилията е достатъчно задоволителен. Вдишването на ванилов аромат кара мозъка да мисли, че е ял достатъчно, според едно изследване. 

За успокояване на кожата

Ванилията е мощен закрилник на кожата. Благодарение на антиоксидантите в нея, ванилията помага на кожата да се освободи от раздразненията, замърсителите и токсините. 

Опитайте следния скраб с ванилия за красива кожа: Изстискайте сока от един лимон. Добавете ванилов екстракт, 3 супени лъжици кафява захар. Разбъркайте добре и нанесете на лицето и кожата на деколтето. Масажирайте няколко минути и изплакнете в топла вода. 

Подсладете миризмата на дома

Това е стар трик, но е много полезен. Сложете 1-2 капки екстракт от ванилия върху електрическата крушка. Трябва да изсъхне напълно, преди да я включите.

При включването крушката се нагрява и започва да разпръсква аромат. Така целият дом се изпълва с приятно ухание.

Свързани статии

За отблъскване на насекоми

За нас хората миризмата на ванилия е любима, но за буболечките и хвърчащите досадници не е така.

Разредете 1 супена лъжица течна ванилия в 1 чаша вода. Избършете всички места, на които сте забелязали, че лазят някакви насекоми. Намажете и рамките на прозорците и балконските врати, откъдето влизат комари.

За облекчение на леки изгаряния

Ако случайно се напръскате с гореща мазнина или се опарите по някакъв друг начин в бита, нанесете малко неразредена ванилия върху засегнатото място. Изпаряването на ванилията върху изгорения участък силно облекчава паренето и болката.

Коментирай