За дома

5 алтернативни употреби на виното

Отстраняване на мазни и винени петна

09.09.2015г. / 15 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Виното е прекрасна напитка, която често обичаме да дегустираме в приятна компания. Днес споделяме няколко алтернативни употреби на напитката на боговете, които ще ви изненадат.

Почистване на прозорци и стъклени повърхности

Ако имате бутилка вино, която сте отворили преди време, но виното в нея вече не става за пиене, не го изхвърляйте. Виното е чудесен заместител на препаратите за почистване на стъкла.

Маска за лице

Червеното вино съдържа много аминокиселини, които са чудесни антиоксиданти и спомагат за възстановяването на гладкостта и еластичността на кожата. Всичко, което трябва да направите е да обтриете добре предварително почистеното си лице с тампон напоен във вино. Оставете го да действа 10 минути и изплакнете.

Отстраняване на мазни и винени петна

Ако разлеете върху дрехите, мебелите или килимите червено вино, най-лесният начин да го почистите е като обработите петната с бяло вино. Високата му киселинност веднага ще помогне за премахването на червените петна.

Бялото вино премахва с лекота и мазни петна. Отново поставете върху тях малко от него и изчакайте няколко минути. Разтъркайте и изперете дрехата както обикновено.

Свързани статии

Дезинфекция на плодове

Сухото вино има антимикробни свойства. Ето защо, ако искате да дезинфекцирате плодове и зеленчуци, добавете към водата и вино. Според някои тестове виното има способността да дезинфекцира като водороден пероксид.

В градината

Виното може да намери приложение и в градината. Когато искате да активирате формирането на полезни бактерии и да повишите растежа на разсада, сипете няколко капки червено вино в почвата.

Снимка: istock

Коментирай