За дома

Домашни методи за почистване на бижута

Как най-ефективно да премахнете окисляването и мръсотията от накитите

05.07.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бижутата от благородни метали потъмняват с времето. Сребърните, златните и медните накити най-много се влияят от времето и окислителните процеси, затова е препоръчително да се почистват специално през определен период.

Защо да ги носите на бижутер, който да ви таксува за тази услуга като можете да почистите украшенията си у дома?! Има няколко лесни метода, които ще накарат бижутата ви да заблестят отново само с няколко движения.

Кетчуп

Кетчупът е повече от сос и подправка за вашите ястия. Той е много ефикасен за почистване на сребърни бижута. Потъмнелите украшения, потопени в чаша с кетчуп много лесно се почистват след това. Нужно е само да ги разтриете с мека кърпа и да ги изплакнете.

След няколко минути ще са като нови.

Сода

Содата за хляб е известна със своите почистващи качества. Тя е подходяща за почистване както на сребро, така и на скъпоценни и полускъпоценни камъни като рубини, сапфири, диаманти и смарагди, които потъмняват и стават мътни и непрозрачни с времето и носенето.

Просто разтрийте любимото си бижу с мокра сода и мека кърпа, които ще отстранят мръсотията и наслагванията.

Алуминиево фолио

Не се бойте, няма да се наложи да драскате бижутата си с фолиото. Онова, което трябва да направите е да поставите фолиото на дъното на купичка, която да напълните с една лъжичка перилен препарат без белина и гореща вода.

Накиснете накитите в този разтвор за няколко часа. След това просто разтрийте с парче мокър плат и изплакнете. Химичната реакция, която се получава при йонния обмен между фолиото и бижутата прави чудеса за тяхното обновление.

Амоняк

Разтвор от ½ чаша амоняк и 1 чаша гореща вода прави бижутата искрящи и нови. Потопете ги за 10 минути в амонячната вода и ще се убедите в ефикасността на този метод. Избършете с мека кърпа и оставете да изсъхнат добре. Така амонякът ще се отдели и няма да дразни кожата ви.

Снимка: iStock

Методът с амоняка не е подходящ за перлени бижута, защото може да увреди цвета и блясъка им.

Ефервесцентни таблетки с ацетилсалицилова киселина

Разтворете една такава таблетка в чаша вода и потопете в нея сребърните или златните си бижута. Оставете ацетилсалициловата киселина да подейства, след това разтрийте с памучен парцал и изплакнете.

Бира

Бирата е прекрасна разхладителна напитка през лятото, но тя може да ви помогне да разкрасите бижутата си. Най-подходяща е за почистване на златни накити.

Напоете добре памучна кърпа с бира и започнете да втривате бижуто между пръстите си. Мръсотията и наслагванията ще започнат да остават по кърпата. След това можете да разтриете с чиста кърпа и топла вода, за да премахнете остатъците от мръсотията.

На финала изплакнете и подсушете.

Водка

Водката е най-подходяща за почистване на скъпоценни камъни. Потопете диамантеното си бижу в чаша с водка и го оставете за през нощта. След това избършете с мека кърпа и изплакнете. Камъкът ви ще заблести като нов.

Препарат за прозорци

Препаратът за прозорци почиства много успешно скъпоценни и полускъпоценни камъни. Напръскайте стара четка (може и четка за зъби) с препарат за прозорци и разтрийте бижуто с нея.

Отново перлите не трябва да се третират по този начин, за да не се наруши емайлираната им повърхност. Същото важи и за опала, тюркоаза и седефа. Само камъни с доказано твърда структура могат да се почистват с този метод.

Коментирай