За дома

6 неща в дома ви, които могат да причинят рак

Как жилището може да ни разболее

13.07.2018г. / 07 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В модерния технологичен свят, изпълнен с удобства, които правят живота по-лесен, е налице висок риск от ракови заболявания. Оказва се, че дори вкъщи не сме защитени от опасността от рак, тъй като някои предмети и мебели в дома ни могат да повишат риска от заболеваемост.

Кои са най-опасните места в дома, създаващи повишен риск от рак? 

Вашият мек и удобен диван

Диванът или канапето ви са опасни за здравето, не само защото седенето и лежането на тях намалява физическата ви активност, но и защото повишават риска от рак.

Какво не знаем за рака?

Изследване от 2013 година, публикувано в Duke University открива, че в много дивани, канапета и матраци могат да бъдат изолирани определен тип канцерогени, дължащи се на третирането на меките мебели с вещества, предпазващи от горене при пожар, пише rd.com.

Изследователите открили следи от тези вещества в абсолютно всички кръвни проби, които тествали.

Килимите и пердетата

В тях се среща кадмий, който е канцерогенен продукт, намиращ се в цигарения дим. Ако пушите в дома си и не проветрявате и не перете пердетата и килимите често, много е вероятно в тях да се натрупат големи количества кадмий. Това вещество се излъчва от тях много дълго след като миризмата на дим е изчезнала.

Кожените мебели 

Ако имате мебели, тапицирани с кожа, трябва да имате предвид, че в нея се среща хром. Той е известен канцероген, използван в текстилната промишленост като част от пигментите и лепящите кожата вещества. Освен това хромът се излъчва и от много кожени обувки и сандали, като по този начин вредното вещество навлиза директно през кожата.

Ранни симптоми на рак на гърдата

Старият ви хладилник 

Препоръчително е хладилниците да се сменят през около 10 години. Те са уреди в постоянна употреба. В тях винаги се държи храна, съответно се размножават и бактерии. Но те не са най-големият ви враг. Металните и пластмасови елементи от структурата на хладилника се правят от вредни материали, някои от които канцерогенни.

Вашите почистващи препарати

Формалдехидът е известно канцерогенно съединение, което се открива в различни хранителни продукти, козметика, различни почистващи препарати за домакинството. Намира се още в бои, лакове, различни видове пяна и силикони за уплътняване.

Дрешникът 

На местата, в които съхраняваме дрехите от химическото, се излъчват вредни вещества като перхлороетилен. Той има доказано канцерогенно действие, а за съжаление се използва често при сухо почистване на дрехите.

Коментирай