За дома

Алтернативни употреби на различни домакински пособия

За какво друго можем да ги използваме

09.04.2018г. / 07 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки предмет и пособие в домакинството има своето предназначение, но това не означава, че не могат да се използват по различен и нестандартен начин. Някои от най-често употребяваните предмети и принадлежности в бита ни могат да се окажат полезни по много начини.

Препарат за миене на съдове

Благодарение на високото си съдържание на повърхностноактивни вещества, препаратът за съдове успешно премахва петна от мазнини по дрехите, които се перат трудно. Важно е възможно най-скоро след попадането на петното върху дрехата, то да бъде обработено с препарат за съдове.

Различни употреби на балсама за устни

Гумени ластици

Не изхвърляйте ластиците, с които са увити например пресния ви лук или репичките. Те могат да ви потрябват. За какво? Например за стягане на капачките на шишетата ви за лак за нокти. Ластикът ще осигури по-добра плътност при затваряне и ще удължи срока на годност на лака.

Пемза

Пемзата за крака може да се използва като антистатик за пуловери. Втрийте я в пуловера и тя ще отнеме статичното електричество.

Центрофуга за салати

Този уред, който е предназначен за изцеждане на салатите от водата, може да се използва за отцеждане на копринени шалове. Изперете ги на ръка, след това ги завъртете в центрофугата. Това ще предпази фибрите в коприната като едновременно ще отцеди тъканта.

Кола

Газираната напитка е вредна за пиене, но въпреки това се среща в почти всеки дом. Използвайте я за полиране на среброто ви. Много по-полезна е в това отношение, отколкото по предназначение.

Сешоар

Знаете ли, че сешоарът ви може да разтегне тесните ви обувки? Обуйте дебели чорапи, с тях обуйте обувките и започнете да ги нагрявате със сешоара. Кожата ще се отпусне и ще се разтегне с четвърт до половин номер.

Четка за зъби

Най-добрият начин да почистите бижутата си, които имат скъпоценни камъни е да ги изчеткате със стара четка за зъби и препарат за съдове. Камъните в бижутата ви ще заблестят.

Полезни алтернативни употреби на сапуна

Свързани статии

Лак за коса

Той може да ви помогне да ограничите бримка на чорапогащника от разпространение. Лакът за нокти също е подходящ, стига да имате подръка безцветен.

Стар хляб

Ако имате стар и добре изсъхнал хляб, неговата кора ще ви помогне да изчистите мръсотията от велурените си обувки. Отделете кората и търкайте велура с нея като навлажните леко обувките. Грапавият сух хляб ще премахне мръсотията без да увреди кожата. За да премахнете следите от хляб след почистването, използвайте гумичка за триене на молив или пила за нокти.

Водка

Ако налеете малко водка във водата, в която сте натопили букет цветя, тя ще удължи живота на откъснатите цветя, ще ги предпази от мухъл, бактерии и лоша миризма.

Бебешка пудра

Поръсете с бебешка пудра кожена чанта или дреха, върху която е попаднало петно от мазнина. Оставете пудрата да стои върху петното няколко часа, за да попие мазнината.

Коментирай