Всеки ден прекарваме доста време в банята и тоалетната. Това са двете помещения (а в някои случаи са в едно), в които извършваме всички ритуали, свързани с хигиената на телата ни отвън и отвътре. 

Всичко за дома вижте в рубриката ни тук>>>

Много често допускаме някои грешки, когато сме в тоалетната или банята, които могат да поставят здравето ни в риск. Ето кои са те и защо са потенциално опасни. 

Красиви идеи за тапети за баня (галерия)>>>

Пускате водата в тоалетната, докато капакът е отворен 

Струята на водата в казанчето обикновено е много силна. Това предизвиква разпръскване на молекулите на фекалиите и урината във въздуха. Силата на водата може да ги изтласка извън чинията на цели 6 метра. Ето защо е добре да сваляте капака на тоалетната седалка преди да пуснете водата. 

Изхвърляте мокри кърпички в тоалетната 

Въпреки че вероятно мокрите кърпички ви приличат на хартиени, не са. Те са направени от текстил, който не се разтваря във водата. Рискувате да запушите тоалетната и дори да предизвикате по-голям проблем в централната канализация на сградата. 

Премятате косата си върху главата, докато слагате шампоан

Всички правят тази грешка. По-лесно е да качите цялата си коса върху главата, за да я насапунисате добре вместо да мажете шампоана по протежение на косъма, нали? Да, но се оказва, че този метод крие риск от пренасяне на бактерии и мъртви кожни клетки от косата към очите, носната лигавица и устата. Това важи особено за хората с по-дълги коси. Масажирайте косата без да я качвате на главата си, съветват специалисти.

Почиствате ушите с клечки

Клечките за уши крият риск от избутване на ушния секрет навътре в ушния канал, което може да предизвика инфекции и запушване. Почиствайте само външно с хартиена кърпа. 

Красиви идеи за интериор за баня (галерия)>>>

Седите на тоалетната твърде дълго 

Някои хора имат навика да стоят върху тоалетната чиния доста дълго, което е вредно за вените в краката и малкия таз. Те се притискат от тежестта на тялото, като кръвообращението се компрометира, като по този начин се намалява притока на кръв, кислород и хранителни вещества до важни тъкани и органи. 

Бършете лицето с памучна кърпа

Колкото и често да сменяте кърпите в банята, в тях все пак се задържат бактерии, мъртви кожни клетки, себум, пот и други нечистотии. Влагата в банята създава условия за размножаване на бактериите и така възникват редица инфекции. За предпочитане е да бършете лицето с хартиена кърпа за еднократно ползване или да оставяте кожата да изсъхне на въздух. 

Още по темата

Не изплаквате твърдия сапун след употреба 

Пяната по сапуна след неговата употреба съдържа бактерии, гъбички и микроби, които си остават по повърхността му, ако не го изплаквате след всяко ползване. Не правете тази грешка. 

Държите четката за зъби близо до тоалетната или душа

Източниците на вода в банята са потенциални дифузери на бактерии. Те ги разпръскват по невидим за окото начин, което им позволява да полепват по всяка повърхност в банята, включително незащитените четки за зъби и други пособия. Ползвайте кутийка за четка или я съхранявайте в шкаф. 

Изненадващи неща, които не трябва да държите в банята>>>

Напъвате прекалено силно при изхождане 

Силното напъване при изтласкване на изпражненията крие риск от набъбване на вените в ануса и ректума, което може да доведе до поява на външни хемороиди. Възможно е дори да предизвика рани и лезии по тъканта на ануса, които да кървят, да са болезнени и да пречат на седенето.