За дома

Грешки в банята и тоалетната, които може да ви разболяват

Допускате ли ги

13.12.2019г. / 14 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Всеки ден прекарваме доста време в банята и тоалетната. Това са двете помещения (а в някои случаи са в едно), в които извършваме всички ритуали, свързани с хигиената на телата ни отвън и отвътре. 

Всичко за дома вижте в рубриката ни тук>>>

Много често допускаме някои грешки, когато сме в тоалетната или банята, които могат да поставят здравето ни в риск. Ето кои са те и защо са потенциално опасни. 

Красиви идеи за тапети за баня (галерия)>>>

Пускате водата в тоалетната, докато капакът е отворен 

Струята на водата в казанчето обикновено е много силна. Това предизвиква разпръскване на молекулите на фекалиите и урината във въздуха. Силата на водата може да ги изтласка извън чинията на цели 6 метра. Ето защо е добре да сваляте капака на тоалетната седалка преди да пуснете водата. 

Изхвърляте мокри кърпички в тоалетната 

Въпреки че вероятно мокрите кърпички ви приличат на хартиени, не са. Те са направени от текстил, който не се разтваря във водата. Рискувате да запушите тоалетната и дори да предизвикате по-голям проблем в централната канализация на сградата. 

Премятате косата си върху главата, докато слагате шампоан

Всички правят тази грешка. По-лесно е да качите цялата си коса върху главата, за да я насапунисате добре вместо да мажете шампоана по протежение на косъма, нали? Да, но се оказва, че този метод крие риск от пренасяне на бактерии и мъртви кожни клетки от косата към очите, носната лигавица и устата. Това важи особено за хората с по-дълги коси. Масажирайте косата без да я качвате на главата си, съветват специалисти.

Почиствате ушите с клечки

Клечките за уши крият риск от избутване на ушния секрет навътре в ушния канал, което може да предизвика инфекции и запушване. Почиствайте само външно с хартиена кърпа. 

Красиви идеи за интериор за баня (галерия)>>>

Седите на тоалетната твърде дълго 

Някои хора имат навика да стоят върху тоалетната чиния доста дълго, което е вредно за вените в краката и малкия таз. Те се притискат от тежестта на тялото, като кръвообращението се компрометира, като по този начин се намалява притока на кръв, кислород и хранителни вещества до важни тъкани и органи. 

Бършете лицето с памучна кърпа

Колкото и често да сменяте кърпите в банята, в тях все пак се задържат бактерии, мъртви кожни клетки, себум, пот и други нечистотии. Влагата в банята създава условия за размножаване на бактериите и така възникват редица инфекции. За предпочитане е да бършете лицето с хартиена кърпа за еднократно ползване или да оставяте кожата да изсъхне на въздух. 

Не изплаквате твърдия сапун след употреба 

Пяната по сапуна след неговата употреба съдържа бактерии, гъбички и микроби, които си остават по повърхността му, ако не го изплаквате след всяко ползване. Не правете тази грешка. 

Държите четката за зъби близо до тоалетната или душа

Източниците на вода в банята са потенциални дифузери на бактерии. Те ги разпръскват по невидим за окото начин, което им позволява да полепват по всяка повърхност в банята, включително незащитените четки за зъби и други пособия. Ползвайте кутийка за четка или я съхранявайте в шкаф. 

Изненадващи неща, които не трябва да държите в банята>>>

Напъвате прекалено силно при изхождане 

Силното напъване при изтласкване на изпражненията крие риск от набъбване на вените в ануса и ректума, което може да доведе до поява на външни хемороиди. Възможно е дори да предизвика рани и лезии по тъканта на ануса, които да кървят, да са болезнени и да пречат на седенето.

Коментирай