За дома

Съвети при избор на холна гарнитура

Какъв да е видът на холната гарнитура основно зависи от това дали дневната ви е просторна или не толкова

14.01.2021г. / 12 58ч.
Аз жената
Съвети при избор на холна гарнитура

В съвременните домове не кухнята, а всекидневната е най-важното помещение в жилището. В тази стая посрещате приятели и близки, в нея отморявате, гледате телевизия и се забавлявате. На практика, всичко важно, което се случва в един дом се случва тъкмо в дневната.

Затова и при обзавеждането ѝ трябва да вложите най-много време, прецизност и немалка доза въображение.

Добре е внимателно да обмислите покупката на всяка една мебел, като отделите специално внимание на холната гарнитура, тъй като тя ще заема централно място в дневната ви.

Как да направите правилен избор на холна гарнитура?

Определете размера

Едно е да разглеждате сайтове за мебели и да си представяте кой модел модерна холна гарнитура ще е подходящ за дневната ви. Съвсем друго е дали това, което ви харесва на снимката ще е подходящо като размери и ще се впише елегантно в във вашата дневна. Затова първото, което трябва да сторите, преди да помислите за друго е да измерите помещението, да определите мястото, на което искате да поставите гарнитурата и да си запишете получения резултат. Така, когато влезете във физическия или онлайн магазина ще знаете към какви размери на гарнитури да се насочите.

Спрете се на вида на меката мебел

Какъв да е видът на холната гарнитура основно зависи от това дали дневната ви е просторна или не толкова.

Ако например разполагате с достатъчно голямо пространство или жилището ви е с отворен план, спокойно можете да се спрете на класическите модели холни гарнитури. Този вид се предлагат в комплект от няколко отделни мебели и могат да включват триместен (линеен) диван, един или два фотьойла, една или две табуретки. Има и модели, които освен триместен, включват и двуместен диван.

За просторни всекидневни подходящи са също така модулните дивани и гарнитурите с U-образна форма, които предлагат както много места за сядане, така и функция „сън“ и място за съхранение.

Ако в дневната нямате много място, тогава можете да се ориентирате към ъгловите холни гарнитури. Този вид меки мебели са много удобни, вписват се идеално в малки пространства и осигуряват достатъчно места за сядане. Стандартно ъгловите рамена разполагат с място за съхранение, а линейните дивани са с функция „сън“.

Добър избор за малки дневни са и модулните холни гарнитури, тъй като се предлагат на отделни модули, които можете да съчетавате и конфигурирате както ви е удобно. 

Изберете стила

Стилът на холната гарнитура трябва да си кореспондира със стила на останалите мебели в дневната. На пазара се предлагат гарнитури в разнообразни стилове, най-популярни сред които са: класически, модерен, рустикален, съвременен. 

Класически

Този стил се отличава с елегантност и изтънченост. Изграден е върху концепции от XVIII и XIX век и холните гарнитури с този дизайн се характеризират с фина изработка, заоблени ръбове и богати архитектурни украшения. Най-често класическите меки мебели се предлагат като комплект от триместен или двуместен линеен диван и един или два удобни фотьойла. 

Модерен

Модерният и съвременният дизайн често се бъркат. Истината е, че модерният дизайн не е чак толкова съвременен, тъй като е създаден през XIX век. Това, което отличава мебелите в този дизайн е тяхната простота, изчистени линии и светли, свежи цветове. Обикновено съвременните холни гарнитури в модерен дизайн са представени от ъгловите или модулните дивани. 

Съвременен

Мебелите за дневна в съвременен стил са с изчистени линии и форми, земни цветове и се вписват отлично както в ограничени пространства, така и в просторни всекидневни. Сред най-популярните представители на съвременния стил са меките ъглови дивани, холните гарнитури тип „квадрат“, както и гарнитурите в U-образна форма.

Рустик

Този стил е по-скоро отношение, отколкото дизайн със специфични правила. Казано иначе, този стил е смесица от френски, италиански и испански традиционни дизайни. Отличителна черта на холните гарнитури в рустикален дизайн са нежната комбинация от цветове и мекотата и удобството, което предлагат. Мебелите за всекидневна в стил рустик обикновено са представени от удобни ъглови гарнитури. При някои модели към комплекта може да бъде включена табуретка или един фотьойл. 

Коментирай
Здраве и красота