За дома

Как да съхранявате ягоди така, че да не се развалят бързо

Полезни начини да запазите свежестта на ягодите за по-дълго

13.05.2022г. / 10 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ягодите са много деликатен плод, който не издържа дълго, особено ако не се съхранява правилно. На всеки се е случвало да отвори опаковка с пресни ягоди и да установи, че са се развалили скоро след купуването им. Понякога ние сами допринасяме за бързото скапване на този чудесен плод с неправилните си действия.

Храни, с които да заместите яйцата в различни рецепти (галерия)

Една от най-честите грешки е да измием ягодите, да ги сложим в купа една върху друга или да ги приберем в хладилника. В такива случаи неведнъж сме вадили мухлясали ягоди, негодни за консумация.

Как тогава правилно да съхраняваме ягодите така, че да бъдат по-трайни и свежи? Ето няколко полезни начина.

Как да съхранявате цели пресни ягоди

Когато ягодите се съхраняват правилно в хладилник, те могат да останат свежи до седмица. Преди да ядете ягодите за всеки случай винаги ги проверявайте за мухъл и други признаци на разваляне.

Поставете ягодите в стъклен съд. Може да ги затворите с плътен капак или да ги оставите на сухо и проветриво място в долния рафт на хладилника. Важно е да не са увити с найлон или да са в пластмасов контейнер, в какъвто често се продават.

Как да съхраняваме доматите, за да запазим качествата им

Друг добър метод е да ги подредите върху суха хартиена кърпа така, че ягодите да не се допират една до друга. Поставете ги в стъклен съд. Важно е да не ги миете, защото това ускорява процесите на гниене. Ще ги измиете непосредствено преди консумация. Съхранявайте в хладилник.

Можете да изплакнете ягодите с разтвор от оцет и вода в съотношение 1:3. След това ги отцедете добре, подредете ги върху хартиена кърпа и попийте добре от всички страни. Поставете ги в стъклен съд, отново застлан с хартия. Не ги подреждайте една върху друга. Приберете в хладилник.

Как правилно да съхраняваме магданоза, за да остане пресен

Свързани статии

Как да съхранявате нарязани ягоди

Ако предпочитате да нарежете ягодите и да ги съхранявате така, можете да използвате гореспоменатите методи по същия начин. Те са валидни и при нарязаните ягоди.

Можете да увиете нарязаните ягоди с найлоново или алуминиево фолио така, че да е плътно затворено. Въпреки това е важно да знаете, че дори да изпълните препоръките, измитите и нарязани ягоди имат по-кратък срок на свежест. Могат да се съхраняват не повече от три, максимум четири дни в хладилник.

Как да готвим пухкав ориз всеки път?

Замразяване на ягодите

Ягодите могат да се замразяват успешно. За разлика от други плодове, ягодите могат да се замразяват във всякаква форма – цели, нарязани, на половини, смлени на пюре.

Коментирай