За дома

Как да изберем перфектното портманто

Идеи как да обзаведем антрето

27.09.2022г. / 16 20ч.
Мария Дуковска
Снимка: "Мебели Виденов".

Снимка: "Мебели Виденов".

Пространството между входната врата и стаите в дома не отстъпва по значение на което и да е друго помещение в апартамента или къщата ни. Това е мястото, в което влизаме най-напред, когато се приберем отвън. То трябва да ни посреща с уют и топлина, така че още от вратата да усетим, че пристъпваме в нашето царство – нашият дом.

Това пространство също така трябва да изпълни няколко важни цели: да бъде практично организирано така, че да побере обувки, връхни дрехи, аксесоари; да бъде функционално, да съчетава няколко приложения в едно; да бъде уютно и стилно.

Мебелите, които ще поставим в коридора са много важни именно за изпълнението на тези цели – да поберем толкова много дрехи, обувки и аксесоари, без антрето да е задръстено от шкафове. Да е практично, но и красиво. Станаха много детайлите, на които трябва да обърнем внимание, нали?Ако изпитвате затруднения как точно да изберете портмантото за вашия коридор, ще ви помогнем с няколко насоки при подбора.

Обмислете предварително какво ще е съдържанието на портмантото

Преди да пристъпите към избор и покупка е добре да знаете предварително какво ще държите в мебелите в антрето. Ще има ли място за обувки за цялото семейство, чехли, палта и връхни дрехи, чанти и аксесоари? Ами пощата, ключове и други аксесоари? Предвиждате ли място за спортни принадлежности, аксесоари на децата или домашния любимец? Искате ли да има етажерки или малка масичка, върху която да поставите ценен сувенир или красива ваза?

Преди да отидете на пазар, отговорете си на всички тези въпроси и си изяснете своя план за интериора. Разбира се, в момента на търсене и подбор може да харесате и други решения за дизайн на антрето, но не тръгвайте на шопинг без идеи и концепция в главата си. В обратния случай бихте рискували да купите импулсивно мебели, които после да не са достатъчно практични за целта, да не ви свършат работа и да се налага да пренареждате или връщате вече купеното обзавеждане.

Портманто модел Ерин. Снимка: Мебели Виденов.

Преценете добре размера на коридора

Огледайте формата на коридорното пространство. Вземете размери и преценете колко голямо портманто и какви шкафове искате да поставите в антрето. В „Мебели Виденов“ ще ви предложат много интересни модели и варианти спрямо размера на вашето антре и личните ви предпочитания.

Предвидете кътче за сядане

В зависимост от пространството, което искате да организирате, ще трябва да прецените дали може да се обособи кът за сядане. Според мястото, с което разполагате, може да изберете дали да е част от портмантото или пък отделен кът, предназначен само за това. Решението за този детайл ще зависи най-вече от големината на коридора, но каквото и да решите, имайте предвид, че мястото за сядане ще ви е полезно за в бъдеще и ще предразполага гостите, които прекрачат дома ви. Към момента може и да ви се струва излишно да имате място за сядане, но всъщност именно то е детайлът, който създава най-голям уют и удобство.

Винаги е предимство да има къде да поседнеш, за да завържеш обувките си, особено ако си прекалил с хапването по време на гости, нали? А много често мястото за сядане е обособено и като шкаф за обувки, така че да съчетае практичност и комфорт в едно.

Закачалките са важен акцент

Когато избираме закачалки за палта и връхни дрехи, трябва да съобразим няколко неща – да са практични, да са солидни и издръжливи на тежести, и не на последно място, да са стилни и красиви.

Ако мястото ви е по-малко и ограничено, вероятно ще изберете портманто с по-тесен гардероб, който няма да побере всичките ви връхни дрехи. В такъв случай често ще се налага да закачате дрехите си именно на тези видими закачалки, затова изберете оригинални и красиви аксесоари, които да впечатляват гостите ви, когато прекрачат прага на дома ви.

Ако няма да купувате портманто със закачалки, а искате да сложите отделно, в „Мебели Виденов“ ще откриете различни атрактивни предложения.

Снимка: Мебели Виденов.

Огледалото създава илюзията, че коридорът е по-голям

Огледалото е незаменима част от нашето антре. Освен красив аксесоар, то е нашият верен помощник в грижата за външния ни вид. Преди всяко излизане един бърз поглед в огледалото ни гарантира, че изглеждаме добре.

Огледалото има още едно предимство – прави помещението да изглежда по-голямо. Това е много полезно, особено в случаите, когато коридорът ни е малък. Според много интериорни дизайнери позиционирането на огледало в антрето допринася за усещането, че помещението е по-голямо. Отразяването на светлината в него също допълва оптичната измама, правейки коридора да изглежда и по-светъл.

Проявете артистичност, дори и антрето да е малко

Пространството пред входната врата може и да е ограничено, но това не означава да го лишите от изразителност и артистичност. Макар малко и тясно, това място може да бъде ярко и да ви посреща с уют, както вас, така и вашите гости. Това може да се случи с подбор на достатъчно интересно и ярко портманто, оригинални закачалки за връхни дрехи и шапки, артмасичка за поставяне на деликатна ваза с цветя, ключове и снимка.

Кокетна и артистична масичка. Снимка: Мебели Виденов.

Не претрупвайте, а се стремете към функционалност

Ако антрето ви не е с големи размери, трябва да проявите практичност при подбора на мебели. Във ваш интерес би било да не претрупвате интериора с твърде много мебели, аксесоари, шкафчета. Целете се към функционално портманто и достатъчно на брой закачалки, които да поемат повечето ви връхни дрехи през есента и зимата.

Ако пространството ви е доста ограничено, може да изберете една-единствена мебел – портманто с шкаф за обувки, закачалки за палта и прилежащо място за сядане.

Стилен и изчистен модел Дикси. Снимка: Мебели Виденов.

Какво е важно да има перфектното портманто?

  • Шкаф за обувки и чехли;
  • Гардероб, дори и малък – за връхни дрехи;
  • Закачалки за основните якета и палта, шапки, шалове;
  • Място за чадъри.

Ако вашият избор за портманто отговаря на всичките ви нужди, съхранява компактно вещите, които сте предвидили и има оригинален и красив дизайн, то вие сте открили съвършената мебел.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
anonime ( преди 1 година )
Mmm dobra ideya ste mi trebva skoro a pravyat li dostavki na vseko katce na bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време