За дома

Как да почистим загорели повърхности

Ще ви трябват само няколко съставки

15.09.2022г. / 06 55ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Няма човек, който да не обича вкусна и домашна храна. В ръцете на добрата домакиня е тази нелека задача. Освен подготовката за менюто и направата му, след това трябва да се извърши и една не много приятна задача – да се почисти и да се измият съдовете. Въпреки верните помощници в кухнята на всяка домакиня – машините, все още няма как да оставим всичко на тях. Това се отнася с пълна сила за загорелите повърхности – каквото и да правим, понякога почистването им ни се струва мисия невъзможна. Има ли все пак начин да се справим с тази задача?

Предлагаме ви няколко лесни трика за почистване на загорели повърхности. Ето ги и тях:

Най-лесният трик със сода

Ако загорите тиган или тенджера, почистването им може да се окаже доста трудно. Ако не желаете да търкате безкрайно, рискувайки да изцапате дрехите и кухнята си, може да използвате този лесен трик. Просто поставете на котлона загорелия съд, изсипете вода, колкото да покрие дъното и сложете сода бикарбонат. Оставете водата да заври, но внимавайте, защото содата ще започне да кипи, затова изключете котлона. След това почистете с гъба.

Разтвор с вода и оцет

Ще ви трябват:

  • ½ чаша вода;
  • ½ чаша бял оцет.

Изсипете така получения разтвор в загорелия съд и оставете да закипи. Изключете котлона и след това вземете дървена шпатула, с която да отстраните остатъците от замърсяванията. Не търкайте допълнително с гъба, а просто почистете под течаща вода.

Как да почистите много силно замърсени повърхности

Ако имате съд, който е наистина силно замърсен, този разтвор е за вас. Необходими са ви само оцет и сода. Сложете загорелия съд на котлона и изсипете оцет, колкото да покрие дъното. Загрейте и оставете да ври 1-2 минути. Изключете котлона и оставете да се охлади. Добавете 2 супени лъжици сода и почистете с гъба или четка.

Трик с лимони

Ще са ви необходими само 2 лимона. Нарежете на едро лимоните (на четвъртинки), сложете ги в загорялата тенджера или тиган и изсипете вода, колкото да ги покрие. Варете 5 минути лимоните и водата. След това изключете котлона, изчакайте да изстине и почистете.

Почистване с препарат за миялна

Загрейте 100 мл вода, докато закипи. Изсипете я в замърсения съд и добавете таблетка (или 2 с. л. течен препарат) за миялна машина. Оставете да подейства 30 минути. След това почистете с гъба или четка.

Коментирай