За дома

Как да боядисаме яйца с натурални бои?

Използвайте само естествени съставки

11.04.2023г. / 15 02ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Вероятно колкото пъти сте боядисвали яйца, толкова пъти през съзнанието ви е минавал въпросът: „Колко наистина безвредни са боите за яйца?“. Ако тази година сте настроени на екологична вълна и се опитвате да минимализирате употребата на знайни и незнайни химични съединения, в следващите редове ви предлагаме няколко лесни идеи как да направите това:

За да боядисате яйцата в жълто
Ще са ви необходими:

  • 1 ч. ч. вода;
  • 1-2 ч. л. оцет;
  • 1 ч. л. куркума;
  • 1-2 с. л. сол;
  • 1-2 с. л. кафява (или обикновена) захар.


Изсипете водата в подходящ съд и добавете към нея куркумата, солта, захарта. Ако желаете по-интензивен цвят, или пък искате да боядисате повече яйца, увеличете дозата на съставките. След като водата заври, оставете сместа на тих огън за около 30 минути, за да се смесят добре продуктите. Добавете оцета. Той ще помогне на яйцата да поемат цвета. В така получената смес, потопете твърдо свареното яйце. Имайте предвид, че колкото по-дълго държите яйцата в боята, толкова по-наситен ще е техният цвят. Без притеснения можете да оставите яйцата в цветния разтвор дори и цяла нощ. Ако не разполагате с толкова време, тогава изчакайте поне 8 часа.

Ако искате вашите яйца да са розови
Ще са ви необходими:

  • 1 ч. ч. вода;
  • 1-2 ч. л. оцет;
  • 1 ч. ч. настъргано цвекло;
  • 1-2 с. л. сол;
  • 1-2 с. л. кафява (или обикновена) захар.


Тук ще използваме същия метод за боядисване като по-горе – изсипете водата в съд, добавете съставките (без оцета), кипнете и след това оставете на слаб огън за 30 минути. След като добавите оцета, потопете яйцата и изчакайте докато се боядисат.

За да получите синя боя
За да получите прекрасен син цвят, към базовите съставки (вода, оцет, сол и захар), добавете 1 ч. ч. настъргано червено зеле или 1 ч. ч. боровинки. Продължете с боядисването по същия метод.

За да боядисате яйцата в лилаво
За този цвят ще са ви необходими 1 ч. ч. люспи от червен лук. Приготвянето на боята отново е по същия начин.

Ако искате вашите яйца да са кафяви
Макар и малко нетрадиционен, този цвят ще внесе разнообразие на вашата великденска трапеза. За да го постигнете, към водата, захарта и солта прибавете 1 пакетче черен чай. Пригответе боята както е описано по-горе.

Ако искате да боядисате яйцата в оранжево
За да оцветите вашите яйца в този весел цвят, ще са ви необходими 1 ч. ч. обелки от обикновен стар лук. Пригответе сместа по описания по-горе начин. Друг вариант за получаване на оранжево е да натопите сварените яйца в сок от моркови. Изчакайте няколко часа, за да се оцветят.

За получаване на по-ефектна украса

Ако искате да направите вашите яйца по-интересни, преди да ги потопите в боята, можете да омотаете около едно или няколко от тях тънък ластик за коса. По този начин след боядисването, те ще са обагрени в цветни и бели ленти. Друг метод е да използвате парче от стар чорапогащник и с негова помощ да закрепите някакво цвете или пък детелинка. Когато яйцето ви стане готово, там, където е била детелинката то ще остане бяло, а в останалата част – цветно. Можете да експериментирате и да поставите всякакви форми или дори лепенки, които след това да премахнете.

Имайте предвид, че естествените бои нямат наситените цветове на тези, които се предлагат в търговската мрежа. Но пък за сметка на това притежават приятни пастелни тонове, които са напълно безвредни! След като сте боядисали вашите яйца, оставете ги да изсъхнат и ги намажете с малко парче памук, потопен в зехтин или олио.

Коментирай