3 идеи за здравословни сладкиши

Направете си вкусен бананов хляб

28.05.2023г. / 08 05ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако сладкишите са вашата страст и просто не можете да спрете да мислите за тях… Винаги можете да изберете здравословен вариант на любимите ви захарни изкушения. Като бонус ще получите и калории, които ще трябва да изгорите, за да си ги приготвите.

В следващите редове ще ви предложим няколко идеи за вкусни и питателни сладкиши. Ето ги и тях:

Здравословен ябълков крънч

 Необходими продукти:

  • 200 г кисели ябълки (обелени, без семки);
  • 260 г сладки ябълки (обелени и нарязани);
  • 340 г овесени ядки;
  • 2 с.л. смляна канела;
  • 2 ч.л. ванилов екстракт;
  • 3 с.л. рапично олио;
  • 400 г соево кисело мляко.

Обелете, почистете и нарежете всички ябълки. Сложете ги в малък съд и към тях добавете 6 с.л. вода. Задушете (за около 7-8 минути) на средновисока температура като разбърквате от време на време, докато ябълките поомекнат. Имайте предвид, че едни ябълки ще омекнат повече, а другите ще запазят вида си. Изсипете овесените ядки, канелата и ванилията в купа. Към тях добавете 3 с.л. от ябълковата смес, олиото и 100 г от соевото мляко. Смесете всичко много добре, като използвате ръцете си, докато сместа напомня едра гранола. Върху малка тавичка поставете хартия за печене и изсипете вътре сместа. Запечете я за около 10-тина минути, след което разбъркайте добре и запечете отново за 10 минути. Оставете да се охлади за около 5 минути. В подходящ съд изсипете млякото и след това останалите ябълки. Най-отгоре сложете и овесения крънч. Запечете за 10 минути, докато придобие златистокафеникав загар.

3 идеи за бюджетни рецепти

Плодов пудинг

Ще ви трябват:

  • 350 гр размразени горски плодове;
  • 3 с.л. кафява захар;
  • 4 с.л. сладко от боровинки (по възможност използвайте такова, без добавена захар);
  • 6 средно големи круши (обелени и нарязани на четвъртинки);
  • 50 г галета;
  • 25 г разтопено масло.

В голяма купа смесете горските плодове, захарта и сладкото, след това добавете и крушите и разбъркайте. Преместете в съд за печене, покрийте с фолио и печете за около 20 минути на 190 градуса, докато крушите омекнат. Смесете галетата и маслото и разпръснете върху плодовете. Печете отново, този път без капак за около 10-15 минути, докато сладкишът стане златист и хрупкав. Сервирайте, докато е още топъл.

Няколко идеи за вечеря, която съдържа само 400 калории

Здравословен бананов хляб

Необходими продукти:

  • 140 гр пълнозърнесто брашно;
  • 100 г самонабухващо тесто;
  • 1 ч.л. сода;
  • 1 ч.л. бакпулвер;
  • 300 г бананово пюре (от намачкани банани);
  • 4 с.л. сироп от агаве;
  • 3 големи яйца;
  • 150 нискомаслено кисело мляко;
  • 25 г орехи (наситнени по желание);
  • щипка сол.

Намаслете формичка за хляб и застелете отгоре с хартия за печене. Смесете брашната, содата и бакпулвера и щипка сол в голяма купа. В отделен съд сложете бананите, кленовия сироп, яйцата и млякото. Ако използвате орехи, добавете и тях. Смесете сухите и мокрите съставки и разбъркайте енергично. Печете за около 1 час  и 15 минути и изпробвайте дали е готово с дървена клечица. Можете да хапвате този сладкиш както топъл, така и охладен.

2 рецепти за торта с извара

Да ви е сладко!

Коментирай