За дома

8 супер трика за почистване, които професионалистите споделят

Почиствайте сутрин

18.02.2024г. / 06 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Макар и да ви се струва лесна работа, домакинството всъщност изисква много време и безспорно е работа, която понякога може да бъде поверена в ръцете на професионалисти. В следващите редове ще ви споделим и няколко трика, които научихме от тях:

Почиствайте кухнята всеки ден

Можете да си отдъхнете спокойно! Споделяйки това, професионалистите искат да уточнят – не цялата кухня, а само частите, които са били използвани – като плота и печката, дръжката на хладилника, мивката и др. „Новата“ кухненска мръсотия е лесна за почистване. Когато обаче мине известно време, останките от храна се втвърдяват и стават трудни за отстраняване. 

Почиствайте най-трудните места

В кухнята това може би е печката; в банята това е душът. В други помещения това вероятно ще е вентилаторът на тавана, полилеят или нещо друго. Старайте се да поддържате тези „точки“ винаги чисти, така, започвайки почистването, ще сте свършили работата си наполовина. 

Почиствайте техниката

Дистанционното за телевизора, компютърните клавиатури и контролерите за игрови конзоли, могат да бъдат „магнити“ за микроби. Използвайте влажна кърпа от микрофибър, за да почистите замърсяванията и праха, след това чиста кърпа, напръскана с дезинфектант, за да се справите с микроби и вируси. За труднодостъпните места на вашата клавиатура, обърнете я „с главата надолу“ и почукайте внимателно. Отстранете упоритите замърсявания с лепяща бележка, сгъната на две (с лепкавата страна навън).

Премахнете варовика 

На всеки шест до осем месеца изсипвайте разтвор от дестилиран бял оцет в найлонова торбичка и я закрепете върху душовата глава с помощта на еластична лента, така че дупките да са потопени в течността. След един час извадете торбичката и пуснете гореща вода, за да промиете душа. За натрупан варовик върху крановете, увийте кърпа, напоена с оцетен разтвор около крана и оставете за една нощ. Използвайте стара четка за зъби, напоена с разтвора, за да отстраните всички останали остатъци. Не използвайте оцет върху кранове с покритие, особено ако са златни, защото киселината може да повреди покритието.

Почиствайте слушалките си 

Използвайте чиста четка за зъби с мек косъм, за да отстраните внимателно остатъците, заседнали в мрежата на високоговорителя. Никога не ги почиствайте с остри предмети и не ги мокрете. Ако има мръсотия вътре в портовете за зареждане, използвайте памучен тампон за почистване или струя спрей сгъстен въздух. Ако вашите тапи за уши имат силиконови накрайници, използвайте микрофибърна кърпа, потопена в топла сапунена вода и изцедена или памучен тампон, за да ги почистите. Оставете ги да изсъхнат напълно, преди да ги поставите отново.

Инвестирайте в подходящите консумативи за почистване 

Достъпът до правилните уреди може да направи процеса на почистване значително по-лесен и по-малко стресиращ. Не е нужно да купувате прекалено много неща, за да почистите ефективно. Не забравяйте да вземете основните неща, като чисти гъби, висококачествени микрофибърни кърпи за почистване, четки за почистване в няколко различни размера, моп, кърпа за прах и прахосмукачка. 

Ако можете, почиствайте сутрин 

Ярката сутрешна слънчева светлина може да ви помогне да видите прах и мръсотия, които са натрупани в дома ви. Можете да отворите всички прозорци, завеси и щори, за да видите по-ясно върху какво работите. В идеалния случай ще приключите с цялото основно почистване до 15:00 часа. Ако можете да го избегнете, опитайте се да не почиствате през нощта, тъй като в крайна сметка може да оставите непочистени мръсотия или прах, които не можете да видите.

Обърнете внимание на четката на тоалетната

След като пуснете водата в тоалетната, може да се наложи да я изтъркате бързо с четката, за да приключите с почистването. След това затворете капака на тоалетната чиния, пъхнете вътре дръжката на четката, за да можете да я почистите с водата. След това я върнете обратно на мястото ѝ. Допълнителен съвет: за хигиенична четка можете да добавите още малко препарат за тоалетна в тоалетната чиния и да я изтъркате отново, след като бъде почистена. Целта не е двойно почистване на тоалетната, а почистване на четката.

Коментирай