За дома

4 трика за домашната хлебопекарна, които не знаете

Може да я използвате само за месене

10.05.2024г. / 14 00ч.
Мария Дуковска

Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всички са наясно, че домашната хлебопекарна може да приготвя хляб. Но знаете ли колко полезен домакински уред може да бъде тя и колко други приложения може да има? Прочетете следващите редове, за да научите какво още може да ви предложи.

Имате възможност да използвате всеки процес поотделно

Обикновено мислим за хлебопекарната като за уред с готови програми – слагаме продуктите, натискаме копчето и получаваме хляб. Но всъщност повечето модели предлагат възможности за персонализиране на настройките и това позволява да получавате различни резултати и различни храни, разбира се.

Един прост пример: ако правите хляб с квас, можете да удължите времето за втасване, като зададете програма за месене, извадите тестото и го оставите да втаса навън, след което го върнете и опечете в машината. И ето че ръчната ви работа отново е сведена до минимум, но все пак имате хубав хляб.

Може да я използвате само за месене

Може да използвате хлебопекарни само за месене и първо втасване на различни видове тесто. Обикновено това отнема около час и половина, в които вие трябва само да сложите съставките в машината и да настроите правилната програма. След това остава да извадите тестото и да оформите красива домашна пита за Коледа, великденски козунак или кифлички, които да изпечете в обикновена фурна.

Препоръчваме да използвате хлебопекарната и за месене на тесто за пица – става бързо, вкусно и без много усилия.

По-удобно е, отколкото миксер за тесто

Ако се двоумите дали да използвате миксер за тесто или хлебопекарна, препоръчваме второто. Под този капак всичко е много по-чисто и подредено, а и машината дава възможност тестото да втаса при добре подбрана и постоянно поддържана температура – нещо, което миксерът няма как да осигури.

Възможност за контролиране на процесите

Всяка машина за хляб има предварително зададени настройки и изглежда сякаш не можете да се бъркате в работата ѝ. Но това не е така. Можете във всеки един момент да прекъснете цикъла, да вдигнете капака и да проверите тестото, да превключите на друга програма.

Всъщност вдигането на капака и проверяването на тестото е един от най-добрите начини да получите точно такъв хляб или сладкиш, какъвто искате. Ето какво можете да направите в такъв момент:

- да изстържете полепналото по ръбовете брашно и да го добавите в сместа;

- да проверите дали няма нужда от още сухи или течни съставки, за да се получи нужната консистенция;

- да разтеглите и оформите равномерно тестото преди печенето или да го украсите, за да получите впечатляваща визия на хляба;

- да премахнете лопатката за месене, за да избегнете получаването на дупка в хляба. В този случай е добре да намажете леко пръчиците с мазнина, за да не залепнат по тестото при печенето.

Препоръчваме също така да проверявате периодично какво се случва под капака на уреда, когато опитвате нови рецепти или сте на ново място с по-сух климат или по-висока влажност (това също се отразява на крайния резултат, който ще получите от машината за хляб).

Докато капакът е вдигнат, обикновено програмата се поставя на пауза, а след това продължава без проблем.

Коментирай