Здраве и красота

Кленовият сироп – естественият подсладител

26.04.2011г. / 15 39ч.
Вергиния Генова
Кленовият сироп – естественият подсладител

Кленовият сироп е подсладител, който се получава от сока на захарния клен. Расте само в Северна Америка, а голяма част от продукцията на кленов сироп е ситуирана в Канадската провинция Квебек.
Кленовият сироп има невероятни предимства: вместо вредната захароза, съдържа полезна и еко глюкоза, както и голямо количество микроелементи.

Кленовият сироп се събира през пролетта, при специална технология – в ствола на дървото се пробиват малки дупки с дълбочина 5 см, в които се вкарват тръбички, чрез които сокът на дървото се събира в предназначени за целта съдове. От 40 л се получава приблизително 1л сироп.

Защо кленовият сироп е толкова полезен?
Защото в него не се добавя захар. Сокът се състои от 96 % вода и се изпарява продължително време, докато се получи меката кленова захар.
В оригиналния кленов сироп не се добавят оцветители, консерванти или ароматизатори. Той е изключително богат на калций, тиамин, желязо и калий. В тази естествена сладост се съдържат над 20 антиоксиданта, има и силни антибактериални свойства. Използва се не само в борбата със затлъстяването, но и за подобряване на метаболизма.

Учените са установили, че кленовият сироп е ефективен в борбата с разрастването на ракови клетки в белите дробове, в гърдите и в простатата. Кленовият сироп се използва и за профилактика на диабет.

Много популярна и успешна е диетата с кленов сироп.

За 10 дни може да свалите 5-10 килограма, да изхвърлите вредните вещества от организма си и да стопите мастните натрупвания. Диетата с кленов сироп се отразява страхотно на метаболизма и на храносмилателния тракт. Забележимо подобрява физическото и психическото състояние на организма. Отразява се благотворно на кожата и косата. С една дума и отвътре се чувствате добре и отвън изглеждате страхотно. Стига да можете да издържите на тази драконовска диета.

Кленовият сироп е удачен избор за хората избрали да живеят здравословен начин на живот, защото може да се използва като подсладител на чай, кафе, тестени изделия, кремове. Освен това може да се добавя и към солени ястия от месо и зеленчуци.

Включвайки в менюто си кленов сироп ще имаме на трапезата си винаги естествен подсладител.

Прочетете още:

Коментирай