Зелено

Свалете лошия холестерол без лекарства

16.05.2012г. / 21 48ч.
Аз жената
Свалете лошия холестерол без лекарства

Нивото на лошия холестерол при последните ви изследвания е високо и трябва да го свалите. Най-добре е да го направите по възможно най-естествения начин без лекарства. Ако сте с наднормено тегло, направете нужното (спорт, хранителен режим), за да свалите излишните килограми, но в никакъв случай не следвайте диета, която ви обещава как за кратко време ще отслабнете супер много. Това е вредно, а здравословното отслабване е с около 0,5-1 кг за седмица.

Ако във фитнеса ви е скучно, заложете на дълги разходки, те са полезни и за сърцето. Аеробиката, бягането, карането на колело, плуването също свалят холестерола. Независимо от спорта, който сте избрали, нека трае поне по половин час 5 пъти седмично.

Яжте „добри“ мазнини като мононесатурираните мазнини. Ще ги откриете в авокадото, зехтина, повечето ядки. Мононесатурираните мазнини помагат да свалите нивото на лошия холестерол и триглицеридите (друг вид мазнина в кръвта), докато вдигате добрия холестерол. Избягвайте животинските продукти – месо, масло, пълномаслено мляко и кашкавал. Те съдържат сатурирани мазнини, а те най-много вдигат холестерола. Друг вид „добра“ мазнина са омега-3-мастните киселини. Яжте поне два пъти седмично сьомга на скара, скумрия, риба тон.

Наблегнете на храни, богати на фибри – цели свежи плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и варива. Фибрите в тях „хващат“ холестерола и го извеждат от тялото. Пектинът (в ябълките) не само сваля холестерола, но и ви пречи да преядете и надебелеете, тъй като забавя храносмилателния процес.

След навършване на 50 г. човешкото тяло усвоява по-малко количество витамин B12 от храната. За това си го набавете от мултивитамини в комбинация с витамин B6 и фолиева киселина. Ако сте над тази възраст и сте мъж, или жена в менопауза, избягвайте мултивитамини с желязо, тъй като то повишава риска от сърдечен удар.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай