Здраве и красота

Коя е причината за поява на розацея?

03.09.2012г. / 09 25ч.
Снежана Проданова
Коя е причината за поява на розацея?

Розацеята е кожно заболяване причиняващо подобни на обриви възпаления и зачервяване на кожата. Въпреки че се среща често, за нея не се знае много и начини за пълното й излекуване все още не са установени. Много жени признават, че самочувствието им и оттам – нормалния им начин на живот страдат заради зачервените зони по лицето им.

Ирландски и полски учени смятат, че предполагаемият виновник за розацеята е бактерията bacillus oleronius, която живее във вътрешността на малки червейчета от вида Domodex folliculorum. Тези червейчета живеят в зони от кожата, увредени от лошите атмосферни условия, възрастта или киселините в мастния секрет на кожата.

Domodexf olliculorum сами по себе си са безобидни и се намират в потните и мастните жлези. Веднъж щом умрат обаче, вътрешностите им се изсипват извън порите, като по този начин бактерията bacillus oleronius се просмуква в заобикалящата я кожна тъкан и предизвиква възпаления. С нарастването на броя на червейчетата се увеличава и рискът от появата на розацея.

Добрата новина е, че ако бактерията бъде добре разучена, ще могат да бъдат открити начини за лекуването и предотвратяването на розацея. Засега се правят опити да се ограничава броят на червейчетата и да се контролира популацията им, но специалистите разглеждат и разработват други варианти за справяне с упоритото заболяване.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай