Диетата трябва да е балансиран прием на алкални и киселинни храни

Кои са те?

27.06.2013г. / 08 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Поддържането на алкално-киселинния баланс е от голямо значение за здравословното ни състояние. Когато е нарушен, тялото се опитва по всякакви начини да регулира този проблем. Прекалената киселинност може да доведе до отпадналост, болкив мускулите и схващания, лош дъх, обложен език и други.

Диетата, която спазваме е добре да бъде балансирана и да включва около пет хранения на ден. Но от значение е и тя да бъде по-малко алкална. Приемането на алкални храни помага алкално-киселинното ниво на кръвта да бъде в равновесие.

То трябва да бъде между 7,35 и 7,45, което се приема за леко алкално. Затова е добре да обърнем внимание на това, кои храни и напитки са с по-малка и с по-голяма киселинност. Здравословната диета трябва да включва 60-80% алкални храни и 20-40% киселинни храни.

Храни и напитки, които създават алкална среда

  • Силно алкални храни и напитки: минерална вода, ананас, морска сол, водорасли спирулина, диня, сладки картофи, лимони нектарини, лук и други.
  • Умерено алкални храни: ябълки, броколи, аспержи, моркови, чесън, грейпфрут, пипер, грах и други.
  • Ниско алкални храни: бадеми, ябълков оцет, авокадо, боровинки, папая, картофи, зелен чай и други.
  • Много ниско алкални храни: портокал, киноа, ягоди, бамя, кокосово масло, грозде и други.

Храни и напитки, които предизвикват висока киселинност

  • Високо киселинни храни: какао, бразилски орех, паста, сладолед, орехи, вино и други.
  • Умерено киселинни храни: кафе, пилешко месо, мед, белтък, маслини, кетчуп, пуканки, фъстъци и други.
  • Слабо киселинни храни: черен чай, краве мляко, сусамово олио, домати, сирене тофу, пуешко месо и други.
  • Много ниско киселинни храни: риба, гуава, спанак, сушени плодове, сметана, масло и други.
Коментирай