Здраве и красота

6 етерични масла, които лекуват пърхот

Масло от мента и...

25.10.2013г. / 17 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Чувствителният и зачервен скалп е често срещан проблем. Състоянието на кожата на главата може да подсказва за някакъв здравословен проблем или да се дължи на неподходяща козметика. Към неприятните сърбежи и повишената секреция на себум, обикновено се наблюдава и пърхот.

Лечението на този проблем може да отнеме до седмици. Случва се и медицинската козметика да се затруднява в неговото излекуване. Когато третирате проблема, най-често с подходящ шампоан, добре е да използвате и някои етерични масла.

Те не само помагат при лечението на пърхот, но и заздравяват косата и засилват растежа й. Ето някои от най-добрите етерични масла, които лекуват пърхот.

Масло от евкалипт

Има противогъбично действие. В много случаи лекува успешно пърхот и кожни дразнения. Може да бъде използвано и като превантивна мярка. Добавяйте няколко капки от него към шампоана си. То ще засили растежа на косата.

Масло от мента

Ментата има антисептично и охлаждащо действие. Маслото от мента премахва пърхота и намалява възпалението по кожата на главата. Освен това действа и стимулиращо на растежа на косата.

Масло от розмарин

От розмарина косата не само расте по-бързо, но и става по-силна. Ароматната билка може да намерите и под формата на етерично масло. То изчиства скалпа, но употребявано по-дълго време, може да потъмни цвета на косата.

Лавандулово масло

Това масло се препоръчва при скалп, който се лющи. Трябват ви 15 капки от него и 15 капки бадемово масло. С тази ароматна комбинация масажирайте скалпа и оставете да подейства около 30 минути. След това измийте с подходящ шампоан.

Масло от лайка

Маслото от лайка намалява сърбежа по кожата на главата и лекува успешно пърхот. Може да го нанасяте в комбинация с някои от останалите етерични масла, или да го добавяте към домашните маски за коса.

Масло от чаено дърво

То е ценна съставка в редица шампоани за коса. Има антибактериални, антигъбични и антисептични свойства, които помагат много при лечение на пърхот. Добре е да го комбинирате с друго етерично масло, тъй като е много силно.

Коментирай