Здраве и красота

Ползите от хиалуроновата киселина

Незаменима в много отношения

27.01.2014г. / 18 05ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Хиалуроновата киселина е изключително важна природна съставка на кожата, която, за съжаление, с годините намалява. Нивата й започват да намаляват още около 20-ата година от живота на човек, а уврежданията по кожата си личат едва след 40-45-годишна възраст.

Хиалуроновата киселина поддържа кожата млада, опъната и гладка.

Неслучайно е основна съставка на множество кремове против стареене, а ползите й имат доказан ефект в козметичната медицина.

Ето някои от най-разпространените ползи от хиалуроновата киселина върху организма:

Кожа

Голяма част от хиалуроновата киселина се намира в колагена в организма, което я прави особено важна съставка за кожата. Хиалуроновата киселина помага на кожата да бъде добре хидратирана, мека, което от своя страна намалява бръчките. Тя има и способността да кара мъртвите клетки да отпадат от кожата, като по този начин действа пречистващо на кожата.

Неслучайно е една от основните съставки в процедурите против стареене, премахване на бръчки и петна по кожата.

Стави

Хиалуроновата киселина се използва и за лечение на артритни заболявания и изменения по ставите. Тя е основна съставка в т. нар. глюкозамин, който принадлежи към групата на гликозаминогликаните – съединения, които спомагат ставите да бъдат по-издръжливи, здрави и гъвкави, което е от огромно значение с напредване на възрастта.

Свързани статии

Хиалуроновата киселина действа като амортисьор за ставите, като смазочна течност в междуставното пространство. Облекчава болката в ставите при разрушаване на ставния хрущял. Тя е естествен антиоксидант, който поддържа здравето на ставите и предпазва от преждевременното им разрушаване.

Очи

Полезната киселина влиза и в състава на течността на стъкловидното тяло на очната ябълка (макула). Тя участва в придаването на форма и особени характеристики на различните очи. Неслучайно се използва в медицината за лечение на катаракта (перде) и глаукома. Инжектирането на хиалуронова киселина забавя дегенеративния процес при тези състояния.

Подходяща е при хора със сухота в очите. Под формата на хранителни добавки е много ефикасна за поддържане здравето на зрението.

Венци

При заболявания на венците хиалуроновата киселина отново е незаменим помощник. Тя е важен компонент в съединителната тъкан, изграждаща венците, спомага за възстановяването на заболелия венец и намалява възпалението. Кървенето на венците също се повлиява добре след третиране с вълшебната киселина.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Йорданка Василева ( преди 7 години )
Здравейте! Ползвал ли е някой хранителни добавки с хиалуронова киселина? Моля предложете ми добри марки. Попаднах на една марка, но не съм сигурна, ако някой ги е пробвал моля да сподели мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар