Здраве и красота

Изненадващи причини за спад в имунната система

Не само липсата на витамини е причина

17.02.2014г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Имунната система понякога не ни слуша – колкото и да спазваме хигиенните норми, да избягваме контакт с болни хора, да пием витамини, все някак прихващаме настинка или вирус!

Съществуват някои странни, но реални причини за спадане на имунитета. Вероятно за някои от тях не сте се сетили! Вижте кои са те.

Мръсният въздух

За никого не е изненада, че мръсният въздух понижава защитните функции на организма. Устойчивостта му на болестотворни микроорганизми спада и имунната система не е в състояние да се справи с тях. Замърсеният въздух потиска Т-клетките (онези, които се борят със заразите), и така съпротивителните сили на тялото ви се изтощават.

Работите седнали

Седенето през по-голямата част от деня забавя метаболизма, което пък от своя страна забавя абсорбирането на нужните хранителни вещества, които са необходими за работата на имунната система.

Затова на всеки час и половина си правете по 5 минутна разходка. Повишаването на тонуса на мускулатурата ускорява метаболизма. А така и мозъкът ви си отпочива от информацията и работата.

Ядете вредна храна

Бързата закуска, бургерите, пържените картофки, газираните напитки – всички те влияят зле на имунитета ви. Постарайте се да хапвате повече пълнозърнести храни, които са богати на фибри. Те помагат за засилване защитните механизми на организма. Най-добре е ако изберете безглутенови продукти!

Недоспиване

Здравият сън е много важен за имунната система. Ако страдате от хронично безсъние, нивата на хормона мелатонин в кръвта ще започнат да намаляват, което пречи на достатъчния синтез на бели кръвни телца. Поради тяхната липса организмът не може да отблъсне бактериите и вирусите.

Диетата ви съдържа прекалено много протеини

Изненадващо, но факт! Пренасищането с протеини ускорява стареенето на клетките и има пряка връзка с понижаването на имунитета. Затова диетолозите съветват дневният прием на протеини да не надхвърля 10% от общия калориен прием.

Свързани статии

Прекаляване с кофеина

Кафето е полезен антиоксидант, но както с повечето неща, с него не бива да се прекалява. То е стимулант, чиято прекомерна употреба може да доведе до повишаване на кръвното налягане. Имунната система се активизира, за да го намали до нормалните стойности, а това я изтощава. Не пийте повече от 2 чаши на ден!

Стрес

Да, той е причинител на много злини за организма, включително и спад в имунитета. Хроничният стрес повишава нивата на кортизола, който от своя страна намалява тестостерона и естрогена. Когато се наруши хормоналният баланс, имунната система реагира на заплахата и атакува понякога дори собствените си органи. Неслучайно стресът и инфекциите са „обвиняеми №1“ при автоимунните заболявания.

Диетата ви не включва достатъчно полезни мазнини

Трансмазнините и наситените мазнини трябва да се избягват. Здравословните мазнини се съдържат в рибата, авокадото, ядките. Всички те имат противовъзпалителни свойства и са помощници на имунната система в борбата с микробите и вирусите.

Коментирай