Здраве и красота

Ароматерапия срещу главоболие и мигрена

Натурален начин за повлияване на неприятните симптоми

13.02.2014г. / 16 45ч.
Илияна Николова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Етеричните масла за ароматерапия срещу главоболие и силна мигрена са изключително ефикасни. Много добре повлияват болката, спазмите, световъртежа и симптомите на гадене от силното главоболие.

Ето някои от най-ефикасните етерични масла срещу главоболие, които ще ви помогнат да подобрите и общото си състояние, както и настроението.

Евкалиптово етерично масло

Действа като противовъзпалително и болкоуспокояващо. Има дори отхрачващо действие при настинка и кашлица. Помага при главоболие и мигрена, най-вече причинени от проблематични синуси.

Етерично масло от лавандула и лайка



И двете имат силни противовъзпалителни свойства, които бързо облекчават главоболието и действат като приспивателно, ако се използват преди лягане.

Етерично масло от мента

То съдържа значително количество ментол. Сред многобройните му употреби е и тази в борбата с мигрената. Мощно средство е още срещу мускулни болки, коремни спазми. Но трябва да се има предвид, че е силен стимулант и не е подходящо за употреба непосредствено преди лягане.

Етерично масло от палисандрово дърво



То облекчава нервното напрежение. Смесено с етерично масло от розмарин, стимулира притока на кръв по крайниците и оросяването в мозъка, което спомага за облекчаване на главоболието.

Свързани статии

Как да използвате етеричните масла при главоболие?

  • Капнете 2-3 капки от избраното от вас масло на памучен тампон и разтрийте в близост до носа или вдишайте дълбоко. По време на първия опит да употребявате етеричните масла по този начин, използвайте само 1 капка, за да избегнете чувствителност или нежелана реакция към етеричното масло.
  • Локално приложение на етерични масла и лек масаж при главоболие – масажирайте с тампон в областта на челото, шията и врата (в зависимост от местоположението на главоболието).

Примерна рецепта с избрано от вас етерично масло:

В 30 мл базово сладко бадемово масло разтворете 10-12 капки от избраното от вас етерично масло. Разклатете, докато маслата се смесят и нанесете чрез памучен тампон на желаното място.

Забележка: Ако използвате евкалиптово или ментово етерично масло, използвайте само 6-8 капки!

Снимки: photl.com

Коментирай