Здраве и красота

Ползите за здравето от ледения душ

Стимулиране на имунната система

14.02.2014г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

За някои хора студеният душ звучи като мъчение, за други е средство за изостряне на вниманието и концентрацията преди ново начинание или просто за освежаване. Студеният душ е помощник в много психологически аспекти, но е научно доказано, че студените душове имат и редица ползи за физическото здраве.

Повишаване на имунната система

Излагането на краткотраен леден душ има закаляващ ефект. С времето организмът свиква и периодите на излагане на студената вода се увеличават. По този начин имунната система постепенно става по-силна. Доказано е, че при потапяне в студена вода, Т-клетките и помощните лимфоцити се активизират и броят им се увеличава.

Загуба на мазнини

Когато тялото е изложено на студ, то се нуждае от повече енергия, за да запази необходимата температура и жизнените си функции. А това става за сметка на стопяване на мазнини.

По-добро кръвообращение

Това е безспорна полза от ледените душове. След излагане на студ, притокът на кръв се ускорява и се насочва към жизненоважни органи. Това е защитна реакция на тялото, което се стреми да запази от студа важни системи на организма. системи.

Намаляват симптомите на депресия

Студените душове се използват дори в лечението на психични заболявания, затова ползите им в борбата със стреса и депресията са неоспорими.

Здрави кожа и коса

Ледената вода помага за стесняване на порите, което запазва кожата от вредните външни влияния на средата. Така тя изглежда гладка и здрава. Студената вода прави косата да изглежда блестяща и обемна.

Подобрява плодовитостта

Студеният душ увеличава производството на тестостерон и стимулира фертилността. Горещите душове драстично намаляват броя на сперматозоидите, затова за мъжете се препоръчват хладките или ледените.

Свързани статии

Намаляват възпалението

Студените душове от много години се използват от спортистите за намаляване на възпаления след тренировка. Те помагат и като превенция за такива.

По-добър сън

Студената вода помага за релаксиране и улеснява заспиването и дълбокия сън. За да спите по-добре през нощта, взимайте по един студен душ преди лягане. След първоначалния шок, който тялото изпитва след ледената вода, времето, което му трябва, за да се отпусне ви унася.

Раздвижва лимфната система

В борбата с някакво заболяване лимфната система губи много клетки, затова е добре от време на време да се стимулира чрез ледена струя. Тя кара цялото тяло да се свие, което изтласква лимфната течност и я кара да достигне до всяка точка на тялото. По този начин борбата с болестите става по-ефективна.

 

Коментирай