Здраве и красота

Честото хапване по малко не помага за отслабването

Според последните проучвания честото похапване няма отношение към свалянето на килограми! Друг показател е по-важен!

09.04.2014г. / 14 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Борбата с килограмите е трудна задача, която мъчи хиляди жени по света, а и у нас. Драстичните диети помагат, но с краткотраен резултат. След отминаването на ефекта им и връщането към стария начин на хранене, йо-йо ефектът ви е в кърпа вързан.

Много разпространено е схващането, че малките, но чести хранения са най-добрият вариант срещу килограмите. Много жени наблягат на малките порции по-често през деня като основен метод за сваляне на излишното тегло.

Но ново проучване констатира, че нормалните порции 3 пъти на ден и честите хранения, но в по-малки количества, дават приблизително еднакви резултати. Тоест честото похапване само по себе си няма да ви спаси от омразните килца!

В проучването са участвали 24 жени по равно с нормално и наднормено тегло. Жените с нормално тегло средно са били на 34-годишна възраст, а тези с наднормено – на 42. Всички жени са били подлагани на различни режими на хранене – с по 2 и 5 хранения на ден. Оказва се, че изгорените калории сред различните хранителни режими са приблизително еднакви!

Изследователите също така са направили кръвни проби на всеки 24-часов период, за да проследят признаците на възпаления, причинени от различни ендотоксини в организма, свързани с храненето. По правило затлъстелите хора имат повече ендотоксини, в сравнение с тези с нормално тегло.

Тези вътрешни възпаления имат пряка връзка с развитието на диабет и сърдечносъдови заболявания.

Свързани статии

Според лекарите успехът в редуцирането на килограмите се корени не в броя порции (малки или големи), а в количеството приети калории. Митовете, че малките порции по-често през деня провокират метаболизма и ускоряват неговата работа, са почти отречени от специалистите, провели това изследване. Разбира се, то е проведено върху малък брой жени, и предстои да бъде обследвано в по-големи мащаби, за да се провери дали резултатите могат да бъдат сметнати за тенденция.

Интересното е, че при мъжете нещата стоят по по-различен начин по отношение на метаболизма, затова не може да се твърди, че при тях малките и чести хапвания ще дадат този резултат като при жените.

Лекарите установили, че хората, хранещи се по няколко пъти на ден, са склонни да омаловажават какво всъщност ядат и така въпреки, че количеството храна е малко, калориите всъщност са повече от необходимите за отслабването. Изследването е публикувано в списание Nutrition.

Съветът тук е да се следи стриктно приемът на калории, да се брои тяхното количество, което за отслабване не трябва да надхвърля 1200 калории на ден, в някои случаи дори по-малко. Те са по-важни за отслабването, отколкото броя и честотата на храненията.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
jujka06 ( преди 10 години )
Много вярно, ама как да броиш непрекъснато калории?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар