Симптомите на рак са нещо, което всеки човек трябва да знае и да следи. Много често те са сходни с нормалните симптоми на стареене или на възпаления и инфекции, но именно затова трябва да се обръща повече внимание дори на най-малките промени в тялото.

Някои симптоми могат да бъдат по-тревожни от други и не бива да се отминават. Кои са най-разпространените и типични сигнали, които биха могли да помогнат за ранно диагностициране на рак?

Промени в урината

Кървене в урината или промяна в цвета й могат да са симптом на рак. Болките и паренето по време на уриниране са сигнал за цистит, който се лекува и не е животозастрашаващ, но не бива да се игнорира, защото симптомите на рак могат да бъдат сходни.

Ако забележите прекалено често ходене до тоалетна и промени в структурата на урината, незабавно посетете лекар.

Кожни промени

Излизането на нови бенки и лунички, както и измененията във външния вид на старите може да е знак за поява на рак на кожата. Той е един от най-разпространените видове рак, затова трябва да сте много бдителни. 

Бучки и неравности по гърдите, зачервяване

Подобни изменения по гърдите са сигнал за евентуално развитие на рак на гърдата. Той се развива доста бързо и с големи темпове достига лимфните възли. В никакъв случай не трябва да се пренебрегват тези симптоми, дори ако са минимални. 

Не забравяйте да проверявате и областта около предмишницата.

Зацапване

Вагиналното зацапване се приема за нормално в периода около овулацията, както и непосредствено преди менструалния цикъл. Разбира се, при някои жени то се появява и в други моменти от месеца в зависимост от хормоналния баланс в тялото. 

Но ако забележите нетипично зацапване със странен цвят и мирис, както и ако се появи в необичайно време, консултирайте се с лекар. Това може да е сигнал за рак на яйчниците.

Умора

Постоянната умора може да се случи в следствие на много фактори, най-мощните от които са стреса и ежедневното пренапрежение. Но не трябва да се отминава с лека ръка, особено ако забележите, че почти нямате енергия през цялото време на деня. Това може да е знак за левкемия.

Хронична кашлица

Трудно е да се определи дали кашлицата е застрашителна или не. Затова трябва да се посети доктор. Много хора кашлят често и забелязването на нетипичната кашлица е трудно, но се иска внимание. Пушачите трябва да се най-бдителни – кашлица, която продължава повече от 3-4 седмици изисква специално внимание.

Още по темата

Главоболие

Ако сте предразположени към главоболие трябва да вземете под внимание, ако започне да ви се налага да гълтате болкоуспокояваща таблетка всеки ден. Най-вече, ако болката в главата започне да става непоносима и спре да се влияе от хапчетата, това може да е симптом на тумор в мозъка.

Бели или ярко червени петна по устата и устните

Отново пушачите трябва да са доста внимателни, защото особените изменения в кожата и лигавицата на устата и около нея могат да са сериозен знак за рак в устната кухина.

Загуба на тегло

Необяснимата загуба на тегло е един от най-честите симптоми на рак, за съжаление в по-напреднала фаза. Все пак не трябва да се пренебрегва.