Здраве и красота

Как да подберем четките си за грим?

Инструментите са точно толкова важни, колкото и козметиката

09.10.2014г. / 10 30ч.
Криси Табачка
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Перфектният грим се опира на някои основни компоненти, на които е важно да обърнем особено внимание.

Невъзможно е добрата козметика да изглежда перфектно, ако не е селектирана според типа кожа и не е нанесена с правилната техника.

И най-скъпият фон дьо тен и пудра са нищо без подходяща четка, а най-обикновените продукти могат да изглеждат като професионални с правилно нанасяне.

Споделяме с вас няколко съвета за това, как да подберем правилните четки за грим.

Ключовият елемент при селекцията на комплекта четки е техният косъм.

Естественият косъм се използва най-често за прилагане на прахообразни бази и продукти като пудра, сенки за очи и руж. Този тип инструменти плътно нанасят пигментите по кожата и рядко допускат попадане на прашинки извън желаната зона. Най-скъпите модели са изработени с косъм от катерица, тъй като са най-деликатни и имат мек допир с кожата. Недостатъкът е, че не са толкова издръжливи като останалите варианти и често оставят косъмчета по лицето.

Използването им само с прахообразна козметика е важно, защото течните продукти се „поглъщат“ от косъма. Четките, изработени от пони или язовец са значително по-трайни и издръжливи, тъй като структурата на косъма е много по-твърда. Използват се най-често за оформяне на вежди.

За руж и бронзант, препоръчително е четката да бъде изработена с косъм от коза, защото лесно се поддържат чисти, не абсорбират продукта и са значително по-евтини като цена.

Изкуствените четки се използват най-често при течните козметики. Те може да са от полиестер или найлон, което прави по-малко вероятна повредата от различни видове разтворители.

Изключително важно при селекцията на четките е да изпробвате допир с кожата. Различните структури могат да бъдат твърде меки или много твърди, като и в двата случая да не вършат работа.

Златното правило е, че колкото по-къси са косъмчетата на четката, толкова повече продукт ще постави тя върху вашата кожа.

Почистването на четките е също толкова важен момент, колкото и селекцията им. Този тип инструменти на красотата са изключително благоприятни за развиване на различни видове бактерии, а за правилна поддръжка ви трябва само топла вода и малко сапун.

Веднъж седмично използвайте почистващ продукт върху четката, като ако е изработена от естествен косъм, препоръчваме да замените сапуна с шампоан, по обективни причини. Поставете малко количество от измиващия продукт върху дланта и „разтъркайте“ четката в нея.

След като изплакнете, подсушете с чиста кърпа и оставете четката да изсъхне сама.

Коментирай
Здраве и красота