Здраве и красота

Признаци за дефицит на цинк в организма

Смущения в съня

04.06.2015г. / 11 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Какво е състоянието на кожата и косата ви, страдате ли често от безсъние и настинки? Тогава най-вероятно имате дефицит на цинк. Вижте няколко сигурни признака, че трябва да хапвате по-често храни, богати на минерала.

Спад на имунитета

Ако често страдате от инфекции и настинки, това може да се дължи на спад в имунитета. Без адекватни нива на цинк, организмът е изложен на риск.

Кожни проблеми

Знаете ли, че около 6% от цинка, който се намира в организма е локализиран в кожата. Няколко проучвания показват, че хората, страдащи от акне имат по-ниски нива на цинк.

Алергии

Стресът, динамиката на ежедневието, неправилното хранене, могат да доведат до появата на надбъбречна умора, което може да доведе до недостиг на цинк. Цинкът играе важна роля в блокиране на освобождаването на хистамин в кръвта.

Повишените нива на хистамин, преминаващ през кръвоносната система, може да доведат до типичните симптоми на алергия, като течащ нос, обрив, подуване, кихане и т. н., а също така може да увеличат цялостната чувствителност към алергени.

Смущения в съня

Хормон отговарящ за добрия сън е мелатонинът. Цинкът играе значителна роля в производството и регулирането на мелатонин. Според проучване, приемането на добавка, която съдържа мелатонин, магнезий и цинк, подобрява качеството на съня при хората, страдащи от безсъние.

Косопад

Ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза може да подсказват, че тялото ви не усвоява цинка добре. Това може да наруши здравината и красотата на косата ви.

Проблеми с плодовитостта

Цинкът е от особено значение за нормалното развитие на тестисите и подвижността на сперматозоидите. При жените дефицитът на минерала се свързва с преждевременно раждане, продължително раждане, ниско тегло на бебето при раждане и други.

Свързани статии

Кои са изложени на риск от дефицит на цинк?

Хората, които спазват нездравословни диети, възрастни хора или такива, които консумират повече алкохол, бременни и кърмещи жени, тийнейджъри по време на растеж, пациенти със захарен диабет и други.

За да не допуснете дефицит на цинк в организма, хапвайте по-често тези храни:

  • Стриди
  • Говеждо, агнешко, пилешко месо
  • Тиквени семки
  • Джинджифил
  • Бразилски орехи (не повече от 10 ядки на ден), фъстъци, бадеми, орехи
  • Грах, боб
  • Овес или елда
Коментирай
35 rate up comment 8 rate down comment
Кво не? ( преди 8 години )
Никой не говори за аптека бе! Пише храни, богати на цинк - в това няма нищо лошо - да се яде богата на минерали храна в това число и богата на желязо, магнезий, витамини и така нататък! Ква аптека, кви 5 лева???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34 rate up comment 13 rate down comment
Не! ( преди 8 години )
Спрете да нахъсвате хората да взимат какво ли не - аптеката не е сладкарница...Още повече съвети да се пият добавки с хормони просто ей така, защото не сме спали добре е направо престъпно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар