Здраве и красота

Ползи и рискове от поставянето на спирала

Спиралата не предпазва от полово предавани болести

11.07.2015г. / 09 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Вътрематочната спирала е често срещано средство срещу нежелана бременност. Използва се най-вече от раждали жени, но и от такива, които нямат деца, но водят активен полов живот.

Спиралата представлява Т-образно пластмасово устройство, което е обвито в мед или съдържа хормони. То се вкарва в матката от специалист. Според лекарите, спиралата е много сигурно средство, което носи около 99% безопасност по време на секс.

Лошото е, че предпазва единствено от бременност, не от полово предавани болести.

Как се поставя?

Спиралата може да се постави по всяко време, освен ако сте бременна или имате някаква инфекция. Поставянето на спиралата става само и единствено от лекар. Понякога се налага местна упойка в областта на шийката на матката, но невинаги това е необходимо.

Най-лесно спирала се поставя при раждали жени. Възможно е да усещате наличието на спиралата веднага след поставянето й. След това усещането трябва да изчезне.

Как работи спиралата?

Спиралата е високоефективен метод за контрол на раждаемостта. При хормоналните спирали около 2 от 1000 жени забременяват през първите 2 години.

При употреба на медната спирала около 6 от 1000 жени забременяват през същия период на ползването на уреда.

Повечето бременности се случват поради разместването или изпадането на спиралата в долната част на влагалището. Разместването на спиралата най-често се дължи на лошо поставяне или разширяване на тъканите при наскоро раждали жени.

Предимства на спиралата

Предимствата на спиралата са, че тя е евтин начин за предпазване от нежелана бременност. Заплаща се единствено уредът и поставянето му. След това не са необходими средства като при противозачатъчните медикаменти и презервативите.

Освен това, спиралата намалява риска от извънматочна бременност. При нея не се налага прекъсване на любовната игра, което се случва при поставянето на презерватива, както и прекъсване непосредствено преди еякулацията на партньора.

Рискове от употреба на спиралата

Менструални проблеми

При медната спирала може да се увеличи менструалното кървене или спазмите. Може да се появи зацапване между отделните менструални цикли. Хормоналната спирала пък често има обратното действие – намалява кръвотечението, болката и спазмите.

Перфорация

Една от 1000 жени получава перфорация или пункция на матката. Въпреки че това е рядко срещано усложнение, почти винаги то се случва при самото поставяне. В този случай спиралата трябва да бъде незабавно отстранена.

Свързани статии

Експулсиране

2 от около 100 жени отблъскват чуждото тяло от матката към влагалището през първата година от употребата. Това обикновено се случва през първите месеци.

Експулсирането е по-вероятно, когато спиралата е поставена непосредствено след раждане или на жена, която никога не е забременявала. Ако се случи спиралата да изпадне от мястото си, вие не сте защитена от бременност.

Полово предавани болести

Един немалък недостатък на спиралата е, че тя не предпазва от полово предавани болести и инфекции. Тя защитава единствено от нежелана бременност.

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
fidanka ( преди 5 години )
0 rate up comment 2 rate down comment
gulu angelova ( преди 6 години )