Здраве и красота

Стресирани сте? Вземете леден душ!

За ползите от студените душове

04.11.2015г. / 07 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Студено ли ви е? Лятото свърши, но студът не трябва да напуска ежедневието ви както през лятото, така и през зимата! Защо? Защото студът е полезен за вашето тяло и имунна система.

Ако досега не сте си правили ледени душове, сега е моментът да започнете. Вижте защо!

Подобряват състоянието на кожата

Най-добрият начин да направите кожата си здрава и красива е като взимате леден душ. Изкъпете се със стандартния си топъл душ. Накрая си пуснете ледената струя за 1 минута. Правете това всеки път, когато се къпете и ще свиете порите на кожата, ще премахнете нежеланите зачервявания, ще намалите подпухналостта по лицето. Кожата ви ще стане по-гладка, опъната и млада.

Прави косата блестяща

Горещата вода уврежда косъма от самия му корен. Затова веднага след като изплакнете балсама от косата си, пуснете хладната струя за 1 минута. Това ще направи косата ви по-обемна, а в космените фоликули ще се задържи достатъчно влага, за да са добре хидратирани.

Подобряват настроението

Учените са доказали, че хидротерапията със студена вода повишава настроението. Това се случва заради увеличената секреция на бета-ендорфин и норадреналин в кръвта. Тези вещества имат антидепресивен характер върху настроението. Така че, правете си студени душове по-честичко, за да гледате по-отвисоко на нещата и да не се ядосвате за глупости.

И не забравяйте – ледените душове са били метод за лечение на психично болни хора, което допълнително доказва влиянието им върху емоционалното състояние.

Снимка: iStock

Успокояват болки в мускулите

Студените душове помагат за по-бързо и лесно възстановяване след усилена тренировка. Студената вода намалява възпалението в тъканите, а заедно с него и мускулните болки след натоварване.

Насочете душа с ледената струя към болезненото място и стойте така 5 минути, ако е възможно. Увеличеният приток на кръв чрез тази терапия ще помогне за по-бързото възстановяване на засегнатото място.

Свързани статии

Премахват стреса

Ледените или студени душове действат като антистрес терапия. По същия начин, по който студените душове помагат за повишаване на настроението, помагат и в борбата със стреса.

Изследванията сочат, че рязката смяна на топла със студена вода въздейства силно върху хормоните на стреса като потиска тяхната секреция за сметка на хормоните на щастието. Благодарение на механизмите за адаптация на тялото към резките промени, стресът остава на заден план и бива елиминиран.

Затова правете си студени душове по-често. Положителните им ефекти са безспорно много.

Коментирай