Едни от най-полезните и вкусни ядки, които лекарите препоръчват да консумираме са орехите. Те са богати на витамини Е и В, селен, желязо, мед, магнезий, фолиева киселина, йод и други.

Известно е че са полезни за здравето на сърцето, помагат при респираторни проблеми, за укрепване на имунитета, за нормализирането на кръвната захар и кръвното налягане. В народната медицина са част от редица еликсири за добро здраве.

Не бива да подминаваме и факта, че са особено полезни за здравето и функцията на щитовидната жлеза. Ето защо споделяме една рецепта за еликсир, която не само ще засили имунитета ви, но ще се погрижи и за един от най-важните органи. Орехите са богати на селен и йод, които са изключително важни за жлезата.

Необходими съставки:

  • 40 орехови пресни (млади) ядки
  • 1 килограм мед
  • 1 литър ракия

Начин на приготвяне:

Орехите се нарязват на по-малки парченца и се слагат в голям стъклен буркан. Към тях се добавят медът и ракията. Всичко се разбърква добре и се затваря с капак. Бурканът се слага на слънчево място в дома да престои 40 дни.

Още по темата

Периодично трябва да разбърквате съставките. След това всяка сутрин на празен стомах приемайте по 2-3 супени лъжици от ликьора, като може да бъде и ваш аперитив. По желание може да си хапнете и орехите.