Здраве и красота

8 алкални храни, борещи се с рака

Топ храните, ефикасни в превенцията на различни видове рак

16.09.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храните, които ядем, имат голямо значение за това дали ще се предпазим от рак или не. В организма се натрупват всякакъв тип токсини. Тези, които причиняват окислителни процеси в клетките са най-опасни.

Така наречените свободни радикали допринасят за видоизменянето на клетката и промяната в ДНК-то ѝ. Това води до злокачествено разрастване и туморен растеж.

Консумацията на алкални храни доказано допринася за намаляване риска от рак. Кои са най-алкалните храни, които ще ви направят по-здрави и устойчиви на ракови заболявания?

Бадеми

Бадемите са сред най-полезните ядки. Те са с високо съдържание на полезни мастни киселини и са алкални. Намаляват холестерола и повишават нивата на енергията в тялото.

Целина

Целината често се пренебрегва. Много хора дори забравят да я сложат в супата. Но целината е полезна, защото е алкален зеленчук, богат на витамин С. Тя намалява възпалението в тъканите и клетките като по този начин повишава имунните защити. Когато имунната система работи безотказно, туморният растеж е по-затруднен.

Спанак

Тъмнозелените листни зеленчуци са много полезни. Спанакът е първенец сред тях. Той има свойството да алкализира организма и да балансира pH-то в тялото.

Препоръчително е да се консумира суров, в салати, шейкове, смутита.

Краставици

Краставиците са бедни на калории алкални зеленчуци. Те хидратират клетките на организма и балансират редица процеси в тялото. Богати са на антиоксиданти, които потискат възпаленията и свободните радикали, както и процесите на стареене.

Авокадо

Авокадото е скъп плод, но трябва да се консумира колкото се може по-често. То влиза в групата на суперхраните, които имат невероятно много ползи за здравето.

Авокадото е алкална храна, която намалява риска от рак, лошия холестерол, сърдечносъдовите заболявания, хормоналните колебания, риска от диабет. Освен всичко това полезните мазнини в авокадото допринасят и за редукцията на мазнините в тялото, които допълнително създават условия за разрастването на туморните клетки.

Броколи

Броколите са една от най-силно алкалните храни. Те улесняват храносмилането и ускоряват метаболизма. Ползите им срещу рака са научно доказани. В тях се намират малко калории, което ги прави идеална храна за поддържане на кръвната захар, инсулина и мастните натрупвания в тялото.

Банани

Бананите са друг алкален плод, който трябва да присъства на трапезата всеки ден. Освен това те са богати на витамини и минерали.

Лимони

Лимоните може и да ви се струват киселинни, но всъщност те алкализират тялото. Нормализират киселинния баланс в организма и намаляват риска от рак. Лимоните са богати на витамини, които подсилват имунитета и потискат възпаленията.

Снимки: iStock

Коментирай