Здраве и красота

Ефикасни етерични масла при болки в гърба

Подходящи за масажи

01.12.2016г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Болки в гърба могат да се появят по различни причини. Схващания, разтежения на мускули, изкривяване на гръбнака, ишиас, лумбаго, артрит, спондилоза, дискова херния – всички тези състояния предполагат поява на болки, които могат да направят ежедневието истински кошмар.

Наред с традиционните видове лечение, които лекарят ви ще предложи, можете да си помогнете още и с етерични масла. Те имат полезни свойства срещу болките в гърба, които биха могли да облекчат страданията ви.

Ето кои са най-ефикасните етерични масла за тази цел:

Етерично масло от риган

Риганът е прекрасна билка, която има своите многобройни ползи за организма. Под формата на етерично масло тя облекчава болките в гърба, има затоплящо действие и успокоява мускулите и ставите. Риганът потиска и възпалението, което го прави идеален при артрит.

Етерично масло от босилек

Босилекът е много добър при напрегнати мускули, защото допринася за отпускането им и успокояването на нервните окончания, предизвикващи болки. Втривайте масло от босилек с кръгообразни движения, за да отпуснете мускулите на гърба. Подходящ е за всяка част от гърба и врата.

Етерично масло от джинджифил

Правете си масажи с масло от джинджифил, ако страдате от болки в гърба, защото той е невероятно ефикасен. Има мощни противовъзпалителни свойства, които успокояват напрегнатите мускули и облекчават болките, причинени от ревматизъм, артрит, мускулно пренапрежение при работа.

Етерично масло от розмарин

И розмаринът спада към подходящите за масаж на гърба масла. Силните му противовъзпалителни свойства влияят положително при артрит и ревматизъм. Подходящ е и при схващания, причинени от лоша стойка, изкривяване по време на сън, схващания при течения.

Свързани статии

Етерично масло от лавандула

Лавандулата притежава свойствата да успокоява болката, да потиска безпокойството, да намалява стреса и да влияе положително на съня. Маслото от тази прекрасна билка помага и при болки в гърба. Ето защо масажите с лавандула ще помогнат хем да отпуснете гърба, хем да заспите след това по-лесно.

Етерично масло от евкалипт

Евкалиптът има загряващо и успокояващо свойство. Той действа противовъзпалително, потиска хроничните възпаления. Евкалиптът облекчава и сковаността, което го прави подходящ за хора, работещи дълго време в една поза.

Етерично масло от мента

Ментата има свойството да охлажда и да създава усещане за свежест. Тя ободрява и отпуска като едновременно с това притежава и болкоуспокояващи вещества. Маслото от мента намалява възпалението в мускулите и костите, което го прави подходящо за масаж на гърба и врата.

Снимки: iStock

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати