Здраве и красота

Витамини и минерали за щитовидната жлеза

Не допускайте дефицит на витамин В комплекс

26.04.2022г. / 14 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамините и минералите са тези жизненоважни хранителни елементи, от които се нуждаем не само за да поддържаме красиви кожата и косата си или да имаме енергия. Те могат да помогнат в борбата срещу основните причини за болести на щитовидната жлеза, като автоимунни процеси и възпаление, както и да помогнат за подобряване на дисфункцията на щитовидната жлеза.

Кои витамини и минерали, освен манган и магнезий са важни за нейното здраве?

Йод

Организмът ни се нуждае от адекватен прием на йод за синтеза на хормони от щитовидната жлеза. Но трябва да бъдете внимателни с неговия прием, защото той може да допринесе за развитието на хипотиреоидизъм.

Хранителни източници богати на йод са орехи, мляко, сирене, пилешко месо, яйца, водорасли, морски дарове и други.

Витамин B

Витамин B е важен за хората страдащи от хипотиреоидизъм, защото витамините от групата В имат много взаимодействия с функцията на щитовидната жлеза и регулиране на хормоните. Попитайте вашия наблюдаващ лекар дали не е добре да приемате витамин B комплекс или допълнително витамин В12.

С помощта на кръвен тест може да се открие дали страдате от дефицит на витамин В12. Добри хранителни източници на витамини от групата B са пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, прясно и кисело мляко, месо, риба, яйца, семена и тъмните листни зеленчуци.

Селен

Селенът е мощен антиоксидант, от който щитовидната жлеза се нуждае особено през зимните месеци, регулира и метаболизма. Храните, с чиято консумация може да си го осигурите са риба тон, скариди, сьомга, сардини, миди, агнешко, пилешко, телешко, пуешко, яйца, гъби шийтаке. Също така бихте могли да приемате от 100 до 200 микрограма селен под формата на хранителна добавка.

Цинк

В допълнение към селена, цинкът играе роля в синтеза на хормоните на щитовидната жлеза и превръщането на T4 в T3. Двата минерала се използват за подобряване функцията на щитовидната жлеза и хормоналните нива.

Хранителни източници на цинк са червено месо, бобови растения, морски дарове, ядки. Може да приемате цинк и под формата на хранителна добавка.

Свързани статии

Витамин D

Според някои изследвания има силна връзка между дефицита на Витамин D и появата на хипотиреоидизъм. Млечните продукти, портокаловият сок, са само част от храните, които ще ви осигурят прием на витамин D, но той едва ли ще бъде достатъчен. Отново с помощта на кръвен тест може да проследите дали при вас има дефицит на витамина и дали е необходим допълнителен прием.

И на последно място, но не и по важност са пробиотиците. Микробиомът в червата играе важна роля в редица физиологични процеси, включително и функцията на щитовидната жлеза.

Ето защо е важно да се грижите за здравето на храносмилателната система, ако е необходимо да приемате добавка с полезните бактерии, като се препоръчва често да сменяте пробиотичните добавки.

Статията има само информативен характер и не заменя консултация при лекар специалист.

Коментирай